Ρεπορτάζ Σουζάνα Καζάκα, Κάμερα Ζωή Γανίτη, Επιμέλεια Κατερίνα Σμυρλή
Από το 2015 και με μια αναβολή το Μάιο του 2018 κατάφερε σήμερα η δημοτική αρχή Κασσάνδρας να προβεί στην πρώτη διάνοιξη οδού γκρεμίζοντας αυθαίρετο φράχτη στην παλιά επαρχιακή οδό Πολύχρονου Χανιώτης στην περιοχή Γκατζουρέικα.

Ο δήμος κατάφερε με επιμονή και σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης να πάρει την απόφαση κατεδάφισης της αυθαίρετης κατασκευής που μέχρι χθες εμπόδιζε την ελεύθερη δίοδο πεζών στη θάλασσα.

 

Σύμφωνα με το δήμαρχο Βασίλη Κυρίτση ο δήμος ήδη έχει επισημάνει αντίστοιχα σημεία στο Πολύχρονο και τη Χανιώτη όπου έχει γίνει καταγραφή, καθώς παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχουν δίοδοι σε πολεοδομικό ιστό. «Φανταστείτε τι γίνεται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος να γίνουν διανοίξεις από το να τηρηθεί η διαδικασία νόμιμα και σωστά. Σήμερα πλέον υπάρχει εμπειρία και με δεδομένο ότι όλος ο μηχανισμός είναι πιο ευαισθητοποιημένος, θα γίνουν συντομότερα οι επόμενες ενέργειες. Σαφώς και δεν υπάρχει συμφέρον ούτε για μας ούτε για την Αποκεντρωμένη», διευκρίνισε ο κ. Κυρίτσης.

Αποφασισμένος ο δήμος από το Σεπτέμβριο να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα


Σε ρυμοτομημένη περιοχή εντός οικισμού του Πολυχρόνου η κάμερα του XalkidikiPolitiki κατέγραψε κλειστούς δρόμους που δεν έχουν διανοιχτεί ως έπρεπε. Σύμφωνα με το δήμαρχο Κασσάνδρας, όταν έγινε η ρυμοτόμηση, ο εργολάβος δεν είχε παραδώσει τους πίνακες των επικειμένων, δηλαδή αυτούς που προέβλεπαν τις αποζημιώσεις για όσους χάσουν μέρος του ακινήτου τους ή αν γκρεμιστεί ο φράχτης τους κατά τις διανοίξεις οδών. «Ο δήμος τα τελείωσε και εδώ και ένα χρόνο ήρθαμε σε συνεννόηση με τους περίοικους που δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν διαδικασίες από μόνοι τους, αλλά εμείς προχωράμε βάσει της νέας νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Κυρίτσης και αναφέρθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης που συνέβαλε στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην ενημέρωση που είχε ο ίδιος και από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη για τη νέα τροπολογία.


Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος κατατέθηκε χθες στη βουλή και προβλέπει την άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις. Με βάση την τροπολογία η εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης ανήκει στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης.
Σχετικά με τα ένδικα μέσα, πλέον οι ενστάσεις θα γίνονται απευθείας στο ΣτΕ και εντός 15 ημερών.