Σχεδόν 17 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η μητέρα του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αλία Γκάνεμ σπάει τη σιωπή της, σε μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian.
«Ήταν ένα πολύ καλό παιδί και με αγαπούσε τόσο πολύ», λέει η Αλία Γκάνεμ, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας για να μιλήσει για τον «άγνωστο» ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Στην αποκλειστική της συνέντευξη στον Guardian, η 70χρονη σχεδόν μητέρα του Οσάμα μπιν Λάντεν, ζει στην Τζέντα και διηγείται την δική της ιστορία για τον γιο της.

Η Αλία χώρισε τον πατέρα του Οσάμα, Μοχάμεντ μπιν Λάντεν, όταν το μοναχοπαίδι τους ήταν μόλις τριών ετών. Ο πρώην σύζυγός της είχε άλλα 53 παιδιά με κάποιες από τις 20 άλλες συζύγους του, πριν σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν ο Οσάμα ήταν 10 ετών.
Η ίδια μεγάλωσε τον γιο της με τον δεύτερο σύζυγό της, Μοχάμεντ αλ Ατάς. «Ο Οσάμα ήταν καλό παιδί», λέει η μητέρα του και κατηγορεί τον Αμντουλάχ Αζάμ, ότι έκανε πλύση εγκεφάλου στο παιδί της και τον μύησε στον τζιχαντισμό, όταν αυτός ήταν μόλις 20 ετών.
«Σοκαρίστηκα, έμεινα με άφωνη. Ήταν ένα περίεργο συναίσθημα. Ξέραμε από την αρχή ότι πίσω από αυτό ήταν ο Οσάμα. Από τις πρώτες 48 ώρες, Από τον νεότερο στον μεγαλύτερο όλοι στην οικογένεια νιώθαμε ντροπή για αυτόν. Ξέραμε πως όλοι μας θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με φρικτές συνέπειες», είπε για τη στιγμή που έμαθε για την 11η Σεπτεμβρίου ενώ αναφέρθηκε και στην τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον γιο της.
Ήταν το 1999, στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν, έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε δύο αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική που στοίχησαν τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους.
«Χάρηκε πολύ που μας είδε. Μας έδειχνε σε όλους όλη μέρα, που ήμασταν εκεί. Σκότωσε ένα ζώο και κάναμε γιορτή και κάλεσε τους πάντες».
Σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα με το Guardian, η μητέρα του προσπάθησε να τον πείσει να εγκαταλείψει την τρομοκρατία. Εκείνος όμως της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τον αγώνα του.
Σήμερα, η Αλία Γκάνεμ, έχει συχνή επαφή με τις τρεις χήρες του γιου της, που επέζησαν από την επιχείρηση των αμερικανών πεζοναυτών το 2011, τότε που σκοτώθηκε ο γιος της. Και οι 3 ζουν στη Σαουδική Αραβία, καθώς τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα.