Άντριου Μπράνσον. Η κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην άλλη πλευρά και την τουρκική λίρα να χάνει τεράστιο μέρος της αγοραστικής της αξίας.
Για την Τουρκία, ο Μπράνσον είναι ένας κατάσκοπος, ο οποίος προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, είναι ο ένας αθώος, χριστιανός οικογενειάρχης, που κρατείται άδικα.

Ποιος είναι, όμως, ο Άντριου Μπράνσον και ποιες είναι οι κατηγορίες που του αποδίδονται;

Ένας ευαγγελικός πάστορας

Ο 50χρονος Μπράνσον κατάγεται από την Νότια Καρολίνα και είναι ένας ευαγγελικός πρεσβυτεριανός πάστορας. Εργαζόταν σε εκκλησία της Σμύρνης.
Ζει στην Τουρκία εδώ και περισσότερα από 23 χρόνια με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Νομικής και Δικαιοσύνης (ACLJ), μία οργάνωση που διοικείται από τον νομικό Τζέι Σεκούλοβ, έναν εκ των υπερασπιστών της άμεσης απελευθέρωσής του πάστορα.
Τον Οκτώβριο του 2016, αρκετούς μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Μπράνσον συνελήφθη και κατηγορήθηκε για σχέδιο ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης.
Αρκετούς μήνες αργότερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία και σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι κατηγορίες εναντίον του συμπεριλαμβάνουν, ακόμη, την υποστήριξη του παράνομου, για τους Τούρκους, Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.
Αν καταδικαστεί, ο Μπράνσον είναι αντιμέτωπος με 35 χρόνια φυλάκισης. Το ACLJ τονίζει πως οι κατηγορίες εις βάρος του δεν στοιχειοθετούνται και καταγγέλλει πως διώκεται λόγω της πίστης του. Ο Αμερικανός πρέσβη στην Τουρκία, Τζον Μπας, τόνισε, επίσης, πως οι κατηγορίες δεν έχουν βάση.
«Φαίνεται πως κρατείται μόνο γιατί είναι Αμερικανός πολίτης, ο οποίος, ως θρησκευτικός άνθρωπος, είχε επαφές με μία ευρεία γκάμα ανθρώπων στη χώρα», είχε δηλώσει ο Μπας τον Οκτώβριο του 2017.
από cnn.gr