Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, οκτώ μήνες μετά τη ίδρυση της, θεωρεί με ανακοίνωσή του ενημερώνει τα μέλη της και τους πολίτες της Χαλκιδικής, για τις μέχρι τώρα ενέργειές του και τη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Η Εταιρία επανέρχεται σε θέματα που αφορούν την λειτουργία του Μουσείου, καθώς ήδη από τα τέλη Μαρτίου είχε καταθέσει πρόταση προς την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου η οποία είχε επισκεφτεί τον Πολύγυρο. Η πρόταση του ΔΣ αφορούσε την τμηματική λειτουργία του χώρου, κάτι που έγινε αποδεκτό και ξεκίνησε να υλοποιείται.
Εκτός αυτών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους εκπόνησε την απαιτούμενη Μουσειογραφική μελέτη για την έκθεση μέρους της συλλογής Λαμπροπούλου στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, την οποία μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 87.897,67€. Σε σύσκεψη που ακολούθησε με τον Προϊστάμενο κύριο Ι. Κανονίδη, η Εταιρεία δεσμεύτηκε να καλύψει μέσω της εξεύρεσης χορηγιών τουλάχιστον το ποσό που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση των μουσειακών προθηκών και η Εφορεία δεσμεύτηκε να καλύψει το υπόλοιπο της απαιτούμενης δαπάνης. Αμέσως μετά, η Εταιρεία ξεκίνησε την προσπάθεια για την εξεύρεση χορηγών ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Στα τέλη του Ιουλίου, η Εταιρεία κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες χορηγίες και ζήτησε άμεση συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εφορείας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου.
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν το Δ.Σ. της Εταιρείας, ο προϊστάμενος της Εφορείας κύριος Ι. Κανονίδης, η υπάλληλος της Εφορείας, αρχιτέκτων μηχανικός κυρία Β. Αδάμ και ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κύριος Γ. Τάσιος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Αυγούστου στο Μουσείο.
Μετά την ενημέρωση για τις έως τώρα ενέργειες της Εταιρείας και τα αποτελέσματά τους, ζητήθηκε από τον προϊστάμενο ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο, η Εφορεία δεν είχε υποβάλει τη Μουσειογραφική μελέτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την απαιτούμενη τυπική έγκρισή της, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του Έργου. Ωστόσο θα κατατεθεί άμεσα (έως το τέλος Αυγούστου) υπόμνημα με το αντίστοιχο αίτημα στο Κ.Α.Σ. και θα γίνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί η τυπική έγκριση της ολοκληρωμένης μελέτης.
Ταυτόχρονα, η Εφορεία επανεπιβεβαίωσε την αρχική δέσμευσή της για την τμηματική λειτουργία του Μουσείου, όπως αυτή καθορίστηκε στη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, και θεωρείται πολύ πιθανόν, ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους το Μουσείο θα μπορεί να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό με την Έκθεση τμήματός της σημαντικότατης συλλογής Λαμπροπούλου στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Παράλληλα η Εταιρεία θα συνεχίσει να εργάζεται προς όλες τις κατευθύνσεις προσπαθώντας να επισπευσθεί η ολοκλήρωση και το άνοιγμα του συνόλου των αιθουσών του Μουσείου με τις μόνιμες συλλογές του. Τέλος το Δ.Σ. της Εταιρείας αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου του 2018 με σκοπό να ενημερώσει αναλυτικά τα μέλη της για το σύνολο των ενεργειών του και ταυτόχρονα να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των χορηγών τους οποίους και θα τιμήσει σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Συλλογής Λαμπροπούλου.