Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο χρόνο, εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν αυτή τη στιγμή σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής στη Σικελία.
«Εάν δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της αναδιανομής των μεταναστών, το κίνημα των Πέντε Αστέρων και εγώ δεν θα είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην ΕΕ» δήλωσε ο Ντι Μάιο σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.
Το πλοίο «Diciotti» διέσωσε 130 επιβαίνοντες βάρκας που κινδύνευε να βυθιστεί σε απόσταση 17 μιλίων από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Μεταξύ αυτών, 13 μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Λαμπεντούζα για λόγους υγείας, ενώ το σκάφος της ακτοφυλακής με τους υπόλοιπους 117 έμεινε επί πέντε ημέρες στα ανοικτά, εν αναμονή λύσης. Τελικά, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 20ής Αυγούστου, το σκάφος έδεσε στο λιμάνι της Κατάνης, αλλά η αποβίβαση απαγορεύθηκε.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι η μόνη χώρα που τήρησε τις δεσμεύσεις της να παραλάβει πρόσφυγες από προηγούμενο ναυάγιο, τον Ιούλιο, ήταν η Γαλλία και περιμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να επιτρέψει την αποβίβαση. Το πρόβλημα είναι ότι η ομηρία ανθρώπων σε κυβερνητικό σκάφος δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία. Ως εκ τούτου, η εισαγγελία του Ακράγαντα, που έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών, άνοιξε δεύτερο σκέλος, αναφορικά με την αδικαιολόγητη κράτηση ανθρώπων. Παράλληλα, η Ενωση Δικαστών Ανηλίκων (AIMMF) ζήτησε να αποβιβαστούν οι ανήλικοι και οι ευάλωτοι, όπως προβλέπουν η ιταλική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις. «Εχουν επείγουσα ανάγκη να λάβουν βοήθεια και να ζητήσουν άσυλο. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα, όχι έγκλημα» είπε η Καρλότα Σάμι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι εργάζεται για την εξεύρεση λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
από kathimerini.gr