Μια ημέρα μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προχωρά στην απόσυρση του σχεδίου νόμου για την διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας σε τρία άλλα (Ευελπίδων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής), που φέρει την υπογραφή του προκατόχου του κ. Σταύρου Κοντονή!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καλογήρου αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία τον ενημερώνει πως αποσύρει το σχέδιο νόμου, προκειμένου να μελετήσει τη συγκεκριμένη διάταξη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σχεδιαζόμενη τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου από τον κ. Κοντονή είχε προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων από το δικηγορικό κόσμο της χώρας με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας να διενεργεί και δημοψήφισμα κατά το οποίο τα μέλη του είχαν ταχθεί με συντριπτική πλειοψηφία κατά της τριχοτόμησης.
Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός για το θέμα αυτό είχε θέσει στον κ. Κοντονή μία σειρά ερωτημάτων, δίνοντας στοιχεία για τις τραγικές όπως είπε ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Μάλιστα, ο κ. Βερβεσός είχε εκθέσει και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία αντίθετα με την Ελλάδα, συγχωνεύει τα δικαστήρια της, αντί να τα εξαπλώνει.
«Αναρωτιέμαι πού θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται» είχε επισημάνει ο Δημήτρης Βερβεσός.
Τέλος να σημειωθεί πως στο σχέδιο νόμου το οποίο αποσύρει ο κ. Καλογήρου, περιλαμβάνει και διατάξεις σχετικά με την κύρωση οδηγίας για την μείωση της ποινής κατηγορουμένων των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημοσίων λειτουργών.
από protothema.gr