Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, η περίφημη Dream Team υποκλίθηκε στο ταλέντο, την οργάνωση και το ελληνικό πάθος. Η Εθνική ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη και των Διαμαντίδη, Σπανούλη, Παπαλουκά πετυχαίνει ίσως την σπουδαιότερη νίκη της ιστορίας με 101-95 επί των ΗΠΑ και των κορυφαίων NBAers.
Το ημερολόγιο δείχνει 1 Σεπτεμβρίου 2006 και μαζί με το φθινόπωρο έρχεται και μία ακόμα ιστορική επιτυχία για την «επίσημη αγαπημένη». Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ της Ιαπωνίας έχει φτάσει στην ημιτελική φάση με μία πορεία εντυπωσιακή όταν το εμπόδιο της Αμερικής φαντάζει απροσπέλαστο και πολλοί ενδεχομένως να έβαζαν ως ταβάνι το χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη θέση.

Τίποτα ωστόσο δεν πήγε βάσει προγράμματος εκείνο το μεσημέρι στην Σαϊτάμα. Άλλωστε, μία πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν μπορούσε να παρατήσει στην μοίρα του έναν αγώνα. Ακόμα και αν δεν υπήρχε στην δωδεκάδα το όνομα του Νίκου Ζήση, του καλύτερου συμπληρώματος για την κορυφαία περιφέρεια των Διαμαντίδη, Σπανούλη, Παπαλουκά. Ακόμα και αν στην αντίπερα όχθη βρισκόταν ο τεράστιος Μάικ Σιζέφσκι με τους κολλεγιακούς τίτλους στο Duke. Ακόμα και αν είχε να αντιμετωπίσει την καλύτερη δυνατή ομάδα των ΗΠΑ, πλην του Κόμπι Μπράιαντ, με μετέπειτα πρωταθλητές όπως ο Λεμπρόν, ο Μπος, ο Ουέιντ.

Αγωνιστικά, οι ΗΠΑ θέλησαν από νωρίς να χτίσουν διαφορά και στην συνέχεια να κάνουν διαχείριση. Το αρχικό τους πλάνο πέτυχε, η εξέλιξη του παιχνιδιού ωστόσο άλλαξε μετά από μία τάπα. Ο Διαμαντίδης «κόβει» στον αέρα τον Κρις Πολ και το τσιπάκι αλλάζει. Ο Βασίλης Σπανούλης με ένα μυθικό παιχνίδι, λίγους μήνες πριν μεταπηδήσει στο ΝΒΑ για τους Χιούστον Ρόκετς διαλύει κάθε αμυντικό πλάνο των Αμερικανών.
Ο Θοδωρής Παπαλουκάς μοιράζει παντού ασίστ, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης καρφώνει διαρκώς. Κανείς δεν υστερεί. Κακιούζης, Φώτσης, Ντικούδης και φυσικά ο μαέστρος Παναγιώτης Γιαννάκης πετυχαίνουν ένα θαύμα. Η μικρή Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κερδίζει με κατοστάρα τις ΗΠΑ. Την Dream Team. Δεν είναι τυχαίο ότι έκτοτε δεν έχει ηττηθεί ποτέ διαθέτοντας στις τάξεις της παίκτες από το ΝΒΑ. Τέτοιος ήταν ο αντίκτυπος εκείνου του μεσημεριού.
Το ταμπλό στην Σαϊτάμα έγραφε 101-95 και το συρτάκι ξεκίνησε από την Ιαπωνία για να φτάσει στην Αθήνα και όλη την χώρα. Για ένα ακόμα καλοκαίρι ο ελληνικός αθλητισμός μας έβγαζε και πάλι στους δρόμους…
ΕΛΛΑΔΑ (Π. Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος
ΗΠΑ (Μ. Σιζέφσκι): Αντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ

από sdna.gr