Η γιορτή Τραχανά στο Κασσανδρινό ήταν και φέτος μια από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις που σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού αναβίωσε τη γιορτή για να δείξει πως παρασκευάζεται αυτό το προϊόν και να μοιράσει τραχανοεδέσματα στον κόσμο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Κυρίτσης «Οι παλιότεροι προσπαθούν να δείξουν σε εμάς τους νεότερους πώς παρασκευάζεται ο τραχανάς. Όλα τα προϊόντα δεν είναι απλά σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ».

Επιπλέον ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις για τα ορεινά χωριά της Κασσάνδρας είναι μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσει ο κόσμος και τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρινού Ναυσικά Σπανού, εξήγησε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσει ο κόσμος πώς γίνεται ο τραχανάς, από αγνές ντόπιες ύλες. «Ακόμη και το γάλα είναι από κοπάδια του χωριού», ανέφερε η κ. Σπανού. Όπως είπε, στα πιο παλιά χρόνια ο τραχανάς ήταν μια οικονομική και εύκολη λύση για κάθε νοικοκυριό, όταν μπορούσαν να βρουν γάλα όλοι και το πληγούρι που παρασκευάζεται από το σιτάρι υπήρχε σε κάθε σπίτι.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της ΚΕΔΗΚ.