spot_img

    Τι λέει ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας για την κατολίσθηση στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

    κατολίσθηση στη περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων» εξηγεί ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας.

    Αναποδογυρισμένη βάρκα στην παραλία Ναυάγιο μετά την κατολίσθηση, την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018. Κατολίσθηση βράχων σημειώθηκε στη διάσημη παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Λιμενικό στην περιοχή βρίσκονταν τρεις βάρκες οι οποίες αναποδογύρισαν και υπάρχουν φόβοι για αγνοούμενους. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/Κ. ΣΥΝΕΤΟΣ
    «Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων» εξηγεί ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας.
    «Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους» εξηγεί και προσθέτει ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε  ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου».
    Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας «μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».
    Πηγη: tovima.gr