«Μια χαρά αντέδρασε ο φρουρός.Τι να έκανε να ΓΑΖΩΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ;Προφανώς κάποιοι δημοσιογράφοι θέλουν αίμα.Να ξέρετε όμως πως το αίμα φέρνει και άλλο αίμα.ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ»: αυτό έγραψε στο Facebook ο Γιώργος Καλαΐτζίδης, ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, υπερασπιζόμενος στην ουσία τον φρουρό στην πρεσβεία του Ιράν, που έμεινε άπραγος μπροστά στην επίθεση μελών της αναρχικής ομάδας στο κτίριο της πρεσβείας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Απειλώντας στην ουσία τα μέσα ενημέρωσης, που ανέδειξαν τις παραλείψεις και τα λάθη του ένοπλου φρουρού στην πρεσβεία του Ιράν, ο Ρουβίκωνας… καταλήγει να καλύπτει τον φρουρό, για τον οποίο ήδη διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, καθώς δεν έκανε ούτε όσα προβλέπονται στο μνημόνιο ενεργειών, αλλά και δεν φορούσε την στολή του, την ώρα της εισβολής.

Τι έπρεπε να κάνει ο φρουρός, γιατί δεν φορούσε την στολή του

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει ο τρόπος που αντέδρασε ο αστυνομικός φρουρός κατά τη σημερινή επίθεση του Ρουβίκωνα σε φυλάκιο της πρεσβείας του Ιράν. Μάλιστα για την υπόθεση έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Τι έπρεπε όμως να έχει κάνει ο αστυνομικός, σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών και γιατί την ώρα του συμβάντος φορούσε τα ρούχα του και όχι τη στολή του;
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο φρουρός είχε φτάσει στο πόστο του λίγα λεπτά πριν την επίθεση, εκτελούσε δηλαδή την πρωινή βάρδια. Οπως ο ίδιος δήλωσε, δεν είχε προλάβει να φορέσει τη στολή του, σκόπευε όμως να ντυθεί λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχει μνημόνιο ενεργειών που αναφέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει ένας φρουρός όταν δέχεται επίθεση.

Σύμφωνα με αυτό, ο φρουρός έπρεπε να έχει δει από πριν τα μέλη του Ρουβίκωνα να πλησιάζουν ώστε να ενημερώσει άμεσα μέσω ασυρμάτου ότι δέχεται επίθεση. Αυτό δεν έγινε, καθώς ο αστυνομικός τελευταία στιγμή αντιλήφθηκε τι συμβαίνει. Επίσης το μνημόνιο ενεργειών προβλέπει ότι ο φρουρός μπορεί να πετάξει χειροβομβίδα κρότου-λάμψης ώστε να τρομάξει τους επιτιθέμενους. Οσον αφορά το ενδεχόμενο πυροβολισμού, το μνημόνιο αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κινδυνεύει η ζωή του.
«Συνεχώς αποδεικνύεται οτι η σταθερή σκοπιά έξω από δημόσια κτίρια, πρεσβείες, αστυνομικά τμήματα και κάθε λογής στόχους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ούτε καν αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο ταραξία η ακόμη και εγκληματία. Ίσα ίσα μάλιστα δημιουργεί και έναν παραπάνω στόχο που είναι ο αστυνομικός που εκτελεί υπηρεσία εκει, που το μόνο που μπορεί να κανει είναι να ειδοποιήσει για τυχόν επίθεση. Για ευνοητους λόγους δεν θέλω να αναφερθώ στην εικόνα η στις ενεργειες, όμως όταν εκ των πραγμάτων δεν δίνεις την δυνατότητα και την ευελιξία σε καποιον να κανει πολλά πράγματα δεν απέχει από το να τον οδηγείς στο να μην κανει τίποτα» ανέφερε για το θέμα ο προεδρος της Ενωσης Αστυνομικων Υπαλληλων Νοτιοανατολικης Αττικης Γιωργος Καλλιακμάνης.

Το βίντεο της επίθεσης

Στο βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης φαίνονται τα μέλη του Ρουβίκωνα να πλησιάζουν πεζή την πρεσβεία με έναν εξ αυτών να ζητά από τον οπλισμένο φρουρό να μην πάρει τηλέφωνο και να τον παρακαλεί να βγει από το κουβούκλιο «για να μην χτυπήσεις από τα γυαλιά».

Εκείνος υπακούει αμέσως στον δράστη της επίθεσης και βγαίνει έξω, βλέποντας αυτόν που του μίλησε με μια βαριοπούλα στα χέρια να σπάει το κουβούκλιο ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Ρουβίκωνα πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στο κτήριο. Αφού ολοκληρώθηκε η επίθεση, ο αστυνομικός ενημέρωσε τους συναδέλφους του.
Την επίθεση ανακοίνωσε λίγο μετά τις 7 και το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης ο οποίος σε ανάρτηση του στο Facebook έγραψε: «Επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό. Τιμή στους δολοφονημένους Κούρδους αγωνιστές».
από protothema.gr