Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφέροντας ότι εντός της εβδομάδας θα εισηγηθεί τροπολογία στη Βουλή ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει πράξη από τις αρχές του 2019 και όχι τέλος Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, η υπουργός σημείωσε ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων με δύο τρόπους,με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων , συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας ανέφερε ότι κρατάει περίπου 4 μήνες , θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και όπως τόνισε «εντός της εβδομάδας θα εισηγηθώ τροπολογία στη Βουλή με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή ο νόμος προβλέπει ότι κανονικά η διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει Φεβρουάριο και να τελειώσει Ιούνιο. Εντός της εβδομάδας θα φέρω την τροπολογία στη Βουλή η οποία λέει ότι η διαδικασία ξεκινάει τώρα τέλη Σεπτεμβρίου και καταλήγει αρχές Ιανουαρίου».
Σχετικά με το τι προβλέπει η διαδικασία για το διάστημα των 4 μηνών επισήμανε ότι προβλέπει μια σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του υπουργού Εργασίας και έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο. “Ο κοινωνικός διάλογος θα γίνει, οι επιπτώσεις της αύξησης στα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα αποτυπωθούν, θα υπάρξει εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος θα υπάρξει υπουργική πράξη. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόση θα είναι η αύξηση. Αυτή θα είναι η δουλειά των 4 μηνών. Σε κάθε περίπτωση αυτή όλη δουλειά δεν πρέπει την προκαταλάβει κανείς».

Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά

Όσον αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά , ότι οι θεσμοί δεν αμφισβητούν πως το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο , τονίζοντας ότι διαμορφώνεται ένα αρκετά ευνοϊκό κλίμα και πολιτικά και ότι απόλυτα καθαρή εικόνα θα υπάρξει όταν κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου.
Χαρακτήρισε “εμμονική” τη στάση που του ΔΝΤ κατά την 2η αξιολόγηση, όταν και τότε η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, αναγνωρίζοντας πως η στάση των Ευρωπαίων ήταν διαφορετική.
Όπως είπε η υπουργός Εργασίας σήμερα υπάρχει μία μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μέχρι το 2070 είναι εγκεκριμένη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «ενώ και δημοσιονομικά είμαστε σχεδόν πια πεπεισμένοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χωρίς να χρειάζεται καμία παρέμβαση. Εμείς έχουμε τα στοιχεία στα χέρια μας και θεωρώ ότι σταδιακά το αποδέχονται οι ευρωπαίοι αυτό».
Επίσης σημείωσε ότι δεν δημιουργείται δημοσιονομικό κενό καθώς το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται απολύτως χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση η συνταξιοδοτική δαπάνη.
«Το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα έχουμε πει ότι υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος αποτυπωμένος στο μεσοπρόθεσμο, ο οποίος ξεπερνάει τα 800 εκατ. επιπλέον. Τον οποίο χώρο εξειδίκευσε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με τις συγκεκριμένες εξαγγελίες που είναι απολύτως κοστολογημένες. Για το 2019 αυτό ο χώρος είναι περί τα 800 εκατ. αν όχι κάτι παραπάνω και φτάνει μέχρι το 2022 τα 3,5 δισ. Και έτσι ακριβώς εξαγγέλθηκαν τα μέτρα από τον πρωθυπουργό διότι αυτός ο χώρος υπάρχει.Και μέσα σε αυτόν τον χώρο εξαγγέλθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα υλοποιηθούν το 2019 για μειώσεις εισφορών για το επίδομα ενοικίου, για φοροαπαλλαγές κτλ” ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν όλες οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων οι κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι έχει γίνει εντατική δουλειά και υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς να τις πληρωθούν όλες και οι περίπου 43.000 κύριες συντάξεις.«Όταν παραλάβαμε δηλαδή αρχές του 2015 είχαμε 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια».
Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας ανέφερε το γεγονός ότι σήμερα υπεγράφη η έβδομη κλαδική σύμβαση στον τουρισμό από όταν επανήλθαν την 21η Αυγούστου που είναι η μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα καλύπτει 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους.«Αυτή τη στιγμή σε ισχύ είναι περίπου 20 κλαδικές συμβάσεις ήδη οι 7 έχουν επεκταθεί άρα συνεχίζουμε να μελετάμε και τις υπόλοιπες» επισήμανε η κ.Αχτσιόγλου.
Για την ανεργία η υπουργός ανέφερε ότι «μέχρι τα μέσα του 2019 υλοποιούμε προγράμματα περίπου 75.000 νέων θέσεων εργασίας με επικέντρωση στους νέους επιστήμονες δηλαδή εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για το οποίο θα εγγυηθούμε μισθούς πολύ ανώτερους από αυτούς που δίνονται μέχρι σήμερα στα προγράμματα ώστε να τα καταστήσουμε πιο ελκυστικά».
Τέλος τόνισε ότι τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση των απασχολούμενων στη χώρα κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας με το 70% εξ αυτών πλήρους απασχόλησης και ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει πέσει τα τελευταία 3 χρόνια περίπου 7%. «Είμαστε στο 19%» και σχολίασε ότι αυτό δεν οφείλεται όπως αναφέρεται από κάποιους στη φυγή εργαζομένων από τη χώρα αλλά στις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως δείχνουν και τα στοιχεία.