Σε περισσότερους από τους μισούς Δήμους της χώρας, οι υποψήφιοι που θα υποστηριχτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προέρχονται –σύμφωνα με πληροφορίες- από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης που έχει ληφθεί σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου να ανοίξουν οι κομματικές θύρες, σε κόσμο και στελέχη που έχουν στηρίξει και συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες τρεις εκλογές.

Συνεδριάζει σήμερα –υπό τον Αλέξη Τσίπρα- η Πολιτική Γραμματεία

Τις μηχανές σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς έχει ανάψει στο μεταξύ η κυβέρνηση ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί. Μέσα σε λίγες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει δύο φορές η Κεντρική επιτροπή, ενώ σε λίγες ώρες συνέρχεται η Πολιτική Γραμματεία, με κύριο θέμα οργανωτικά ζητήματα του κυβερνώντος κόμματος, ενώ εκ των πραγμάτων θα γίνει και πολιτική συζήτηση.
Ο νέος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης έχει αρχίσει να επισκέπτεται μία-μία τις περιφέρειες προετοιμάζοντας το έδαφος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ θα ακολουθήσουν και επισκέψεις του πρωθυπουργού στις 13 περιφέρειες.
Σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου πιστεύουν ότι παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις ,το κλίμα μπορεί να αλλάξει καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν από την βάση μετά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ, τα αποτιμούν ως θετικά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει επισκέψεις σε περιφέρειες και νομούς με στόχο να καλύψει όλο το γεωγραφικό χώρο.

Πολιτικά ανοίγμα στην κεντροαριστερά

Στις συσκέψεις που γίνονται ως τώρα –χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας- συμμετέχουν οι περιφερειακές οργανώσεις και οι τοπικοί βουλευτές. Γίνεται συζήτηση για την εξέλιξη των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεδρίων και παράλληλα αναζητούνται οι προεκλογικοί αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί που θα μπορέσουν να πάρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει «κλειδώσει» τις υποψηφιότητες στους περισσότερους Δήμους, εκτός απο εκείνες των πολύ μεγάλων πόλεων και την περιφέρεια Αθήνας. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους κομματικά στελέχη, αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2014 η κομματική βάση είναι ανοιχτή σε σύμπραξη με υποψηφίους που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προφανώς δεν θέλουν αν επαναληφθεί το εκλογικό αποτέλεσμα του ’14.
Σήμερα η Πολιτικη Γραμματεία αναμένεται να συζητήσει την εκλογή του νέου οργάνου του κόμματος, με ενοποίηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου και μικρότερο αριθμό μελών που δεν θα ξεπερνά τα 20.
Την Παρασκευή το πρωί –αν δεν προκύψουν αλλαγές στο πρόγραμμα- αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ε για να εκλέξει τα νέα μέλη της, ενώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η Κ.Ε θα συνεδριάσει εκ νέου με μενού την πολιτική ατζέντα και την «σφραγίδα» του κόμματος για την μετα-μνημονιακή πολιτική ενόψει προϋπολογισμού. Εκεί αναμένεται και τυπικά να τεθεί το θέμα της μη υλοποίησης των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς ο επανυπολογισμός και το δημοσιονομικό όφελος από το ψαλίδι δεν θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο
Πηγή: iefimerida.gr