Με λαμπρότητα και κατάνυξη έγινε στην Αμμουλιανή η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Στυλαρινής (πιστό αντίγραφο) από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, σε συνεργασία, με την Ιερά Μητρόπολη Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου, τους φορείς του νησιού και τη Δημοτική Κοινότητα Αμμουλιανής.

 

Την Παναγία την Γιάτρισσα, όπως την αποκαλούσαν τα Μαρμαρονήσια της Προποντίδας υποδέχθηκαν στην προκυμαία του νησιού Ιερός Κλήρος, και λαός με επικεφαλής το Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο και το Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, πλαισιούμενους από Πρεσβυτέρους και Διακόνους της τοπικής Μητροπόλης.
[metaslider id=46897]
 

Μαζί με τον Ιερό Κλήρο ήταν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων: ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γεώργιος Ζουμπάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αργύρης Τσακνής και Δημήτριος Ψιλιάγκος, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Αμμουλιανής κ. Κωνσταντίνος Τσακνής, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέων Ρόδων κα Σοφία Ισαακίδου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ιωάννης Δουλάκης, η Πρόεδρος του Α.Π.Κ. κα Λένα Παναγιωτοπούλου, ο Πρόεδρος του Α.Ξ.Τ.Α.Δ.Α. κ. Λευθέρης Βαλσαμής, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δ. Αριστοτέλη η «ΦΡΟΝΤΙΔΑ» κα Κατερίνια Μήτρου, ο Λιμενάρχης Ιερισσού κ. Ζαφείρης Γιόκοτος, ο Λιμενάρχης Ουρανουπόλεως κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ουρανουπόλεως κ. Ερρίκος Μουρτζίδης, ο Πρόεδρος Ιερισσιωτών Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μπούλος, ο Πρόεδρος των Προικονησιωτών Νέων Παλατίων Αττικής κ. Μιχάλης Πολυχρόνης, κ.α.

Την Ιερά Εικόνα συνόδευσαν ως εκπρόσωποι του αγίου Ηγουμένου της Μονής Κουτλουμουσίου Παν. Αρχ. π. Χριστοδούλου, ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Φιλόθεος και οι Μοναχοί π. Ταράσιος και π. Νεκτάριος και ο Παν. Αρχ. π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ιερισσού.

Λίγα λόγια για την συγκεκριμένη εικόνα
Πρόκειται για μια βυζαντινή εικόνα του 14ου αιώνα. Έρχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά, από το Μοναστήρι Στυλαρίου στο νησί του Μαρμαρά.

Θεωρείται η προστάτιδα της Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και φέρει το προσωνύμιο η Παναγιά η Γιάτρισσα. Οι κάτοικοι του νησιού την τιμούσαν με μεγάλες εκδηλώσεις λατρείας και την γιόρταζαν στις 15 Αυγούστου.
Η Αμμουλιανή κατοικήθηκε στις αρχές του 1925 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα των νησιών της Προποντίδος (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι και Σκουπιά).