Στο 1,50 οδήγησε την τιμή της ελιάς η φετινή μειωμένη παραγωγή. Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής αναγνωρίσιμη πλέον όσο ποτέ, αντιμετώπισε φέτος δύο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είχε να κάνει με την ασθένεια του δάκου και το δεύτερο με το χαλάζι που χτύπησε την παραγωγή. Συνεπώς το προϊόν, όπως φοβούνται κάποιοι έμποροι θα δυσκολευτούν να το διαθέσουν στις αγορές του εξωτερικού και να ζητήσουν τιμή, ανάλογα υψηλή με αυτή που αγόρασαν.
«Θα δώσουμε τελικά υποβαθμισμένη ελιά σε ακριβή τιμή», αναφέρει ο κ. Στέλιος Χούτας με την ιδιότητα του μεταποιητή.
Οι παραγωγοί βρίσκονται στο μέσο της παραγωγής και εκτιμάται ότι θα την ολοκληρώσουν σε δύο εβδομάδες περίπου από σήμερα. Συν όλα τα παραπάνω σε σχέση με την ποιότητα του προϊόντος, υπάρχει και έλλειψη σε εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα να σημειώνεται καθυστέρηση στη συγκομιδή.
Η κ. Μαρία Καραβάνα, από μεγάλη μεταποιητική εταιρία, υποστηρίζει ότι «κανείς δεν περίμενε αυτή την τιμή της ελιάς. Στην αρχή εκτιμούσαν όλοι ότι η παραγωγή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη σε ποσότητα. Όταν όμως μπήκαν στα χωράφια και άρχισαν να μαζεύουν τότε κατάλαβαν ότι θα είναι μειωμένη η παραγωγή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά το ήμιση, δηλαδή αν πέρσι ήταν 120.000 τόνοι, φέτος θα είναι περίπου 60.000 τόνοι.
Πολλοί έμποροι πάντως που προχώρησαν  τις προηγούμενες χρονιές σε συνεργασίες με νέες αγορές εξωτερικού, ακόμη και με το Ντουμπάι, σήμερα δεν θα αντεπεξέλθουν στα ανοίγματα αυτά ακριβώς λόγω υψηλής τιμής της ελιάς.