Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Βέρνη διεκδικώντας τη μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα προκηρύξουν απεργία για τις γυναίκες, εάν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.
Οι γυναίκες “βαρέθηκαν τον σεξισμό και τις διακρίσεις, κουράστηκαν με τις μισθολογικές ανισότητες” υπογραμμίζει σε ένα δελτίο τύπου η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Ελβετίας, Unia.
Σύμφωνα με την Unia, που οργάνωσε την κινητοποίηση σε συνεργασία με άλλες 40 ενώσεις, πάνω από 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία, αξιώνοντας από τους νομοθέτες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών που απασχολούνται στην ίδια θέση.
Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους κρατώντας πανό με συνθήματα όπως “ισότητα τώρα”, “κουραστήκαμε να περιμένουμε”, “ίδια εργασία, διαφορετικοί μισθοί”, μετέδωσε το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.
Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων προβλέπεται στο ελβετικό Σύνταγμα από το 1981. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 20% λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τους άνδρες στη χώρα, ένα “σκανδαλώδες ποσοστό” υπογραμμίζει η Unia.
“Μια γυναίκα στην Ελβετία χάνει κατά τη διάρκεια της καριέρας της 300.000 ελβετικά φράγκα (266.000 ευρώ) αποκλειστικά διότι είναι γυναίκα” κατήγγειλε η Κορίν Σάρερ, συνδικαλίστρια της Unia.
από thestival.gr