Στο τέλος Ιανουαρίου του 2019 θα “κληρώσει” για την αύξηση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 511 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα είναι σε λογικά πλαίσια, δεν θα υπερβαίνει το 5% (ή αλλιώς τα 30 ευρώ το μήνα), με αποτέλεσμα ο νέος κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 615 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έφυγε οριστικά – με απαίτηση των δανειστών – από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι μπορούν να αποφασίζουν μόνον για τους μισθούς ενός κλάδου, με κλαδικές συμβάσεις, ή και εντός της επιχείρησής τους, με επιχειρησιακές.
Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού προβλέπεται με τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή, ξεκινά στο τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από ενδιάμεσα στάδια προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς, στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2019. Θα προηγηθεί το πόρισμα που θα βγάλει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με τη συνδρομή ανεξάρτητης επιτροπής επιστημόνων – ειδικών σε θέματα οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής και εργασιακών σχέσεων.

Η διαδικασία

Η εκκίνηση της διαδικασίας θα γίνει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με τον ορισμό τριμελούς συντονιστικού οργάνου αποτελούμενου από τον ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας και έναν από το υπουργείο Οικονομικών.
Το όργανο θα απευθύνει προσκλήσεις στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), στη ΓΣΕΕ, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΙΟΒΕ, ώστε όλοι να εκθέσουν τις απόψεις τους για το ύψος του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη την ανεργία, την απασχόληση, τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και την επίδραση της παραγωγικότητας, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις τιμές, τους εν γένει μισθούς και τα εισοδήματα των Ελλήνων.
Οι εκθέσεις των εμπλεκόμενων φορέων θα υποβληθούν ξεχωριστά ως τις 31 Οκτωβρίου 2018 στους συντονιστές και από εκεί θα σταλούν σε όλους τους φορείς για διαβούλευση ως τις 15 Νοεμβρίου.
Ακολούθως, τα αποτελέσματα και οι παρατηρήσεις της διαβούλευσης θα σταλούν στο ΚΕΠΕ μέχρι 30 Νοεμβρίου. Το ΚΕΠΕ θα πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 να ετοιμάσει τελικό πόρισμα με τις προτάσεις του για το ύψος του κατώτατου μισθού και να το δώσει στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο στο τελευταίο 15νθήμερο του Ιανουαρίου του 2019 θα κάνει την εισήγησή του στην κυβέρνηση, για να βγει η απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού.
Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί μετά την άνοιξη για τον εκ νέου προσδιορισμό του μισθού που θα ισχύσει ενδεχομένως από το 2020.
από insider.gr