Η ανωτάτη διάκριση, του χρυσού μεταλλίου των 80 χρόνων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών απενεμήθη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Δρ Βασίλειο Πάππα.

[metaslider id=48426]

Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Βαρθολομαίος έπλεξε το εγκώμιο της ΕΜΣ, σημειώνοντας τα εξής:

«Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι ένα πλήρως καταξιωμένο, πέραν των ελληνικών συνόρων, ευφήμως γνωστόν πνευματικόν καθίδρυμα. Και δίδει λαμπρά δείγματα φιλοξενίας επιστημονικής και κατά σύστημα μελέτης όλων των συνιστωσών της πνευματικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και εθνικής ταυτότητας του μακεδονικού χώρου και όλης της Βορείου Ελλάδος».

Ο Πρόεδρος της ΕΜΣ Δρ. Β. Πάππας στην δική του προσφώνηση ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αισθάνομαι δε προσωπικά την σπάνια τιμή, να σας υποδέχομαι ως Πρόεδρος της Εταιρείας μας, σε τούτο τον εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μας χώρο. Την ξεχωριστή αυτή μέρα που έρχεται να προστεθεί στην μακρόχρονη πορεία της Εταιρείας, απονέμοντας στην Υμετέρα Σεπτή Κορυφή το χρυσούν μετάλλιον της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την ανωτάτην τιμήν του πλέον ιστορικού – επιστημονικού φορέα της Μακεδονίας μας για τα 80χρονά της.

Παναγιώτατε,

Σήμερα τιμάται στο πρόσωπό Σας, ο πνευματικός μας οδηγός, η πνευματική κορυφή της Ορθοδοξίας, ως Πατέρας και Ποιμένας των απανταχού της γης Ορθοδόξων. Εκφράζουμε τα υιϊκά μας σεβάσματα για την μεγάλη ευλογία της Πατριαρχικής επισκέψεώς σας καθώς και για την Πατριαρχική καταξίωση της έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 80χρονα της Εταιρείας μας.

Μιας Εταιρείας που γεννήθηκε από την ανάγκη να υπηρετήσει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και υπεράνω όλων των πολιτικών αποχρώσεων να διακονήσει αυστηρά την επιστημονική έρευνα, μέσα στα πλαίσια των εθνικών μας ιδιοτήτων».

«Παναγιώτατε,

Η ιστορική Σας απόφαση να μην αναγνωρίσετε την Εκκλησία των Σκοπίων με ονομασία που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», αποτελεί οδηγό για όλα τα πνευματικά Σας τέκνα, όλα τα μέλη της Εταιρείας μας, ολόκληρο τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Η υπεράσπιση της Ελληνικότητος της Μακεδονίας, ως καταστατικός σκοπός της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, βρίσκει στο πρόσωπό Σας τον αληθινό και πνευματικό της ηγέτη.

Ο λόγος σας, λόγος πάντα πατρικός αλλά συγχρόνως προφητικός, θα αποτελεί για τα μέλη της Εταιρείας μας, αλλά και τους απανταχού Μακεδόνες, την ελπίδα για την ευόδωση όλων των προσπαθειών μας»

Μετά την τελετή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εγκαινίασε στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τη διαπολιτισμική εικαστική έκθεση με τίτλο «TURKCELL – Η Τέχνη στην Επικοινωνία», την οποία οργάνωσε ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή 9.00-14.00, Κυριακή 10.00- 14.00, και Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00.