Εικοσιτετράωρη πανελλαδικη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ «για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι «εισέβαλαν» στο υπουργείο Οικονομικών όπου και επεδίωξαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, ενώ κατάληψη κατάληψη στην αίθουσα συσκέψεων. Τελικά, περίπου μισή ώρα αργότερα αποχώρησαν, αφού προηγουμένως έλαβαν τη δέσμευση ότι την Παρασκευή θα τους γνωστοποιηθεί πότε θα συναντηθούν με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη σημερινή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ αλλά και άλλες συνδικαλιστικες οργανώσεις του δήμοσιου.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ: «στις αρχές του 2019 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο αναμένεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καταργηθούν όλες οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις του καθεστώτος χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε η συγκυβέρνηση συγκρότησε Επιτροπή επανεξέτασης των δικαιούχων, αλλά και του τρόπου καταβολής του Επιδόματος, η οποία κατέληξε σε πόρισμα που παρά το αίτημα που διατυπώθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν γνωστοποιείται στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η απάντηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία: Κάτω τα χέρια από τα Β.Α.Ε. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Πόσο μάλλον, όταν οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, παρατηρείται έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών μέσων όσον αφορά στην Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, δεν παρέχονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Όχι μόνο δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, αντιθέτως διεκδικούμε ένταξη περισσότερων κατηγοριών εργαζομένων στα Β.Α.Ε. Η σύγκρουση λοιπόν με τις μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».