Πλήρες αδιέξοδο βλέπει ο κλάδος των εργοθεραπευτών για την ειδική αγωγή, μετά τις κινήσεις του υπουργείου Υγείας, ένα αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται εκτός από τους επιστήμονες της ειδικής αγωγής, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς και γονείς.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών καταγγέλλει με σημερινή ανακοίνωσή του, πως τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Υγείας αποφάσισε – αυθαίρετα και χωρίς να υπάρξει καμιά επιδημιολογική μελέτη – ότι ο προϋπολογισμός του 2018 για την ειδική αγωγή (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες και εργοθεραπείες) θα είναι 80 εκ. ευρώ (ΦΕΚ 2276/Β/2018), με τις τυχόν υπερβάσεις του συγκεκριμένου προϋπολογισμού να καλύπτονται από τους παρόχους με τη μορφή του claw-back.

Ταυτόχρονα, με την υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/ΓΠ46633/15-6-2018, εγκαθίδρυσε ως διαδικασία αποζημίωσης των θεραπειών που εντάσσονται στην ειδική αγωγή, την αποζημίωση μέσω vouchers, «μια καταχρηστική πρακτική του υπουργείου που επαναφέρει έμμεσα τις συμβάσεις με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, την οποία ο κλάδος των εργοθεραπευτών αρνείται από το 2016, καθώς θεωρεί τις προτεινόμενες συμβάσεις άδικες και λεόντειες» όπως αναφέρουν.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης των παραπάνω υπουργικών αποφάσεων, θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται πρωτίστως η επαγγελματική ελευθερία των παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής, ενώ επιχειρείται η εξομοίωσή τους με τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, κατά παράβαση κάθε έννοιας ισότητας.

Καταλογίζουν επιπλέον στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ πως ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2315/Β/19-06-2018, καθορίζει μια απόλυτα γραφειοκρατική διαδικασία για την πλειονότητα των περιστατικών εργοθεραπείας, βάζοντας τους γονείς σε διαρκές κυνήγι ιατρικών βεβαιώσεων.

«Καθορίζεται η διαδικασία χωρίς να ανακοινώνονται οι πράξεις που δικαιούνται τα περιστατικά ανά κατηγορία, ενώ καθορίζει τις χορηγούμενες πράξεις σε τέσσερις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των απαραίτητων πράξεων, πέρα από κάθε επιστημονική πρακτική και δεοντολογία, ενώ τέλος καθορίζεται και ως όριο ηλικίας που θα παρέχονται οι πράξεις σε χρόνια περιστατικά τα εικοσιένα έτη. Οι διατάξεις αυτές αποτελούν μια δραματική μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δικαιούχους, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και στο είδος των πράξεων» αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών.

Σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές, η παράταση στην εφαρμογή των διατάξεων για τα vouchers μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2018, επαναφέροντας μέχρι τότε σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς αποζημίωσης των ασφαλισμένων, ουσιαστικά είναι ομολογία αποτυχίας των αρμοδίων.