Ηλίας Ιορδανίδης: Ο τόπος μας, για πρώτη φορά, στο επίκεντρο των νέων της Ευρώπης

Στη Χαλκιδική θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας της Νότιας Ευρώπης μετά από πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ). Στην Σύνοδο, εκτός από το ΕΣΥΝ θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Μάλτας.

Ως υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων του ΕΣΥΝ, ο Ηλίας Ιορδανίδης δήλωσε «ήταν πρόταση μας να φιλοξενήσουμε την Σύνοδο στη Χαλκιδική. Δώσαμε μεγάλη μάχη για να το καταφέρουμε. Κάτι παρόμοιο έχει ξαναγίνει μόνο στη Θεσσαλονίκη όταν η πόλη ήταν Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, ενώ οι προηγούμενες έγιναν στη Μαδρίτη, το Παλέρμο και την Τιμισοάρα. Μια πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη και μια πόλη υποψήφια για τον θεσμό της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας νεολαίας. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και το μέγεθος της επιτυχίας.

Το κάθε εθνικό συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί από το προεδρείο του, αιρετούς νέους, προερχόμενους από οργανώσεις με χιλιάδες μέλη. Πολιτικές νεολαίες, φοιτητικές οργανώσεις, οργανώσεις νέων επιστημόνων, επιχειρηματιών, αγροτών και επαγγελματιών. Νέους ανθρώπους που σήμερα είναι παράλληλα αυτοδιοικητικοί, υποψήφιοι για τα εθνικά τους κοινοβούλια, ακτιβιστές, άνθρωποι με έντονη κοινωνική παρουσία και με επιρροή σε ομάδες πολιτών στις χώρες τους. Παράλληλα με τις εργασίες της Συνόδου, θα γνωρίσουν την περιοχή μας, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τα αγροτικά μας προϊόντα. Τις ομορφιές μας».

Αντικείμενο της Συνόδου αποτελεί η προετοιμασία των εθνικών συμβουλίων ενόψει της Ευρωπαϊκής Γενικής Συνέλευσης στο Novi Sad, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας του 2019. Ο Ευρωπαϊκός Νότος λειτουργεί παραδοσιακά ως «μπλοκ» που προωθεί ορισμένες κοινά αποφασισμένες προτεραιότητες και τις οποίες διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την διοργάνωση υποστηρίζουν η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής (ΤΟΧ) , η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (ΠΕΧ), το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και ο ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Ζαγοράκης.

Τέλος εκ μέρους του ΕΣΥΝ ο Ηλίας Ιορδανίδης τόνισε «οι άνθρωποι αυτοί, γυρνώντας στις χώρες τους θα προωθήσουν την ελληνική φιλοξενία και την Χαλκιδική μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέοι ταξιδεύουν, και ταξιδεύουν όλο τον χρόνο. Ο τουρισμός νεολαίας, είναι μια ειδική μορφή τουρισμού που μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ελλάδα και τον τόπο μας, 12 μήνες τον χρόνο».

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου.