Η αυτόματη συμπλήρωση στην μηχανή αναζήτησης του Google είναι δεδομένο πως έχει την πλάκα της. Πολλές φορές άλλωστε μας εκπλήσσουν οι απορίες των άλλων, που εμφανίζονται μόλις βάλεις στην αναζήτηση της μηχανής μια λέξη που σε ενδιαφέρει.

Ένας Τσέχος χαρτογράφος, ο 29χρονος Jakub Marian, δημιούργησε έναν χάρτη που δείχνει τις κορυφαίες αναζητήσεις για την ερώτηση «Γιατί …»; για κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Έστησε την έρευνά του σαν να χρησιμοποιεί την αναζήτηση του google κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 2018, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να αντικατοπτρίζουν αυτό που θα ψάξουν οι Αμερικανοί.

Μερικά από τα κορυφαία ερωτήματα είναι κατανοητά. «Γιατί άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ;» και … «Γιατί η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία;»

Άλλα όμως προκαλούν σίγουρα ενδιαφέρον. Όπως το ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα: «Γιατί η Ελλάδα έχει κράτη – πολιτείες;» Ορίστε;

Θα είχε νόημα ίσως αν αναφέρονταν στην αρχαία Ελλάδα, αλλά τότε το ρήμα θα ήταν στον αόριστο «είχε» κι όχι «έχει».

Η δοκιμασία του Jakub προκάλεσε κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα και για μερικές σκανδιναβικές χώρες. Το κορυφαίο ερώτημα αυτόματης συμπλήρωσης για τη Νορβηγία ήταν «ιππότης ένας πιγκουίνος», σύμφωνα με τον χαρτογράφο.

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι για τον πιγκουίνο Sir Nils Olav, ο οποίος τιμήθηκε το 2008 με την έγκριση του βασιλιά Harald V της Νορβηγίας. Οι αναφορές ανέφεραν ότι αυτό συνέβη επειδή το θαλάσσιο πτηνό είναι η μασκότ της φρουράς του.

Και σε μια ειδική τελετή στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου πριν από λίγα χρόνια, ο Sir Nils περπάτησε και επιθεώρησε περισσότερους από 50 φύλακες.

Πιο πρόσφατα, το 2016, ο πιγκουίνος «Sir» έλαβε μια πρόσκληση σε μια άλλη τελετή στο ζωολογικό κήπο και ένας νέος τίτλος του απονεμήθηκε. Τώρα είναι γνωστός ως Ταξίαρχος Sir Nils Olav.