Η ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στη Βαρκελώνη, ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

«Πέθανε τη νύκτα στο νοσοκομείο Sant Pau», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο νοσοκομείο αυτό της Βαρκελώνης. Η κηδεία της σοπράνο, η οποία αντιμετώπιζε από χρόνια προβλήματα υγείας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη μητρόπολη της Καταλονίας.

Την είδηση για τον θάνατο της Μονσεράτ Καμπαγιέ μετέδωσε και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Η Καμπαγιέ γεννήθηκε στην Βαρκελώνη στις 12 Απριλίου 1933 ως Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch και μεγάλωσε σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης.

Σπούδασε πιάνο και φωνητική από την ηλικία των 6. Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο της Βαρκελώνης σε ηλικία 23 ετών.

Η διεθνής φήμη της Καμπαγέ ήρθε το 1965, όταν αντικατέστησε την Μέριλιν Χορν στην παράσταση της «Λουκρητίας Βοργίας» στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, όπου καταχειροκροτήθηκε για 25 λεπτά. Κι ενώαυτή ήταν η πρώτη της εμφάνιση σε μια όπερα bel canto και έπρεπε να μάθει τον ρόλο της σε λιγότερο από ένα μήνα, η παράσταση αυτή την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο της όπερας.

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ όμως, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά το ντουέτο της με τον Φρέντι Μέρκιουρι «Barcelona» το 1987.

Το τραγούδι που ήταν εμπνευσμένο από την πατρίδα της Καμπαγιέ, χρησιμοποιήθηκε, αργότερα και ως ένα από τα δύο επίσημα τραγούδια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Πηγή: iefimerida.gr