Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού σας προσκαλεί στην εκδήλωση: “ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, ΚΑΤΟΧΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Η Ελλάδα του εικοστού αιώνα μέσα από το έργο της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΤΣΑΚΜΑΚΗ”

Για τα βιβλία: Ηρωίδες χωρίς Ηρώο, Τελευταίος Σταθμός. Μαρτυρίες Ελλήνων Κρατουμένων σε γερμανικά στρατόπεδα, Τα δέντρα που δεν ρίζωσαν. Μαρτυρίες μεταναστών Γερμανίας θα μιλήσουν οι:

Μαρία Βαγιωνάκη, φιλόλογος,
Ελένη Ιωαννίδου, ιστορικός – Ι.Α.Π.Ε.,
Στράτος Δορδανάς, Επ. Καθηγητής Ιστορίας – ΠΑ.ΜΑΚ.
και η συγγραφέας

Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 7.00 μ.μ.
Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Ανδρέα Παπανδρέου 29Α, συνοικισμός Αγίου Ιωάννη, Καλαμαριά

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ:

Η Ελένη Δεληδημητρίου – Τσακμάκη γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε στην Κατερίνη στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παντρεύτηκε σε ηλικία δεκαεπτά ετών και απόκτησε δυο κόρες κι ένα γιο.

Οι οικονομικές δυσκολίες την ανάγκασαν να φύγει μαζί με τον άνδρα της το 1961 για τη Γερμανία. Συνταξιούχος σήμερα και μόνιμος κάτοικος του Μονάχου έζησε και ζει μια πορεία που την μοιράζει ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Την αγάπη της για το γράψιμο την ανακάλυψε σε ηλικία πενήντα τεσσάρων ετών, όταν πια είχε ξεφύγει από την αγωνιώδη αναζήτηση πόρων επιβίωσης και των πολλών οικογενειακών υποχρεώσεων. Στο λογοτεχνικό της έργο συνδέεται η προφορική ιστορία και οι προσωπικές αφηγήσεις των δρώντων υποκειμένων, τα βιώματα της ίδιας και η οικογενειακή της ιστορία με τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα, την προσφυγιά, την κατοχή, την μετανάστευση,

Μέχρι τώρα έχει εκδώσει 13 βιβλία εκ των οποίων και αρκετά για παιδιά: «Πάνινη κούκλα», «Η απόφαση που δεν πάρθηκε», «Ο Άρης το παιδί του μετανάστη», «Τα δέντρα που δεν ρίζωσαν», «Μαμά να ξανάρθεις», «Ταξιδιάρικα πουλιά», «Στους Δελφούς με τον Ηνίοχο», «Το μπουκάλι που ταξίδευε», «Ο Ασροπαλαμίδας ο προστάτης των ζώων», «Τελευταίος σταθμός», «Κάτω από γκρίζους ουρανούς», «Άγιε Βασίλη φέρε τη γιαγιά μου», «Ηρωίδες χωρίς Ηρώο», καθώς και έξι θεατρικά έργα: «Κωμικοτραγικές σκηνές από τη ζωή των μεταναστών», «Στο σταθμό του Μονάχου», «Μια μελωδία στη μοναξιά», «Στους Δελφούς με τον ηνίοχο», «Αχ! Ελλάδα σ΄ αγαπώ» και «Το κορίτσι από τη Σμύρνη». Αρκετά από αυτά βραβεύτηκαν από την πόλη Μονάχου, μεταξύ αυτών και «Τα δέντρα που δεν ρίζωσαν» και το θεατρικό «Κωμικοτραγικές σκηνές από τη ζωή των μεταναστών», το οποίο βραβεύτηκε επίσης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και από το Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου του Ρεθύμνου.

Το 1993 εκδίδει το πρώτο βιογραφικό της βιβλίο «Η ΠΑΝΙΝΗ ΚΟΥΚΛΑ» όπου εξιστορεί τα παιδικά της χρόνια και μέσα από τις σελίδες φαίνεται και η συνολική πορεία του τόπου που μεγάλωσε των συνθηκών που επικρατούσαν την εποχή από το 1942 μέχρι το 1961.

Οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα και οι επιθυμίες της Ελένης καταγράφονται σε μια γλώσσα σαφή και ανεπιτήδευτη, με διαύγεια εκπληκτική, που καθιστά το έργο του πρώτου αυτού βιβλίου άμεσο και κατανοητό στον αναγνώστη.

facebook event