Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου η 8η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

Με μεγαλύτερη συμμετοχή παραγωγών και χειροτεχνών από κάθε άλλη φορά θα πραγματοποιηθεί φέτος, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί και θα περιλαμβάνει, εκτός από την καθιερωμένη έκθεση βιολογικών και χειροτεχνικών προϊόντων, ορνιθοπαρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπια, μίνι ξεναγήσεις στον υγρότοπο, εργαστήρια για τους μεγάλους και παιχνίδια για τους μικρούς, αλλά και βόλτες με άλογα!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο όμορφο και φιλόξενο Πάρκο Κερκύρας, με θέα στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου αυτή την εποχή μπορούμε να δούμε φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), γλάρους, γλαρόνια, αλλά και άλλα υδρόβια πουλιά, όπως βαρβάρες, πάπιες, λιμόζες και αβοκέτες.

Στη διάρκεια της Οικογιορτής, τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο «Οι μικροί θαλασσοπόροι του Θερμαϊκού» που οργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση iSea και να μάθουν παίζοντας για το πολύτιμο οικοσύστημα του Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ επίσης θα μάθουν να φτιάχνουν ψηφιδωτά με ανακυκλώσιμα υλικά με την ομάδα των Mosaicists. Στο εργαστήριο της Βιβλιοθήκης Καλοχωρίου, θα ζωγραφίσουν θέματα από τον κόσμο των ζώων και των πουλιών του υγροτόπου.

Επίσης, οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην οικογιορτή θα πραγματοποιήσουν σεμινάριο για την χρήση των βοτάνων στην καθημερινή ζωή, καθώς και εργαστήριο δημιουργικής ανακύκλωσης για την κατασκευή σκευών από εφημερίδες.

Οι τοπικοί σύλλογοι του Καλοχωρίου θα παρουσιάσουν χορούς και έθιμα του χωριού, ενώ, τέλος, η εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή θα πραγματοποιήσει απελευθέρωση πουλιών που δέχτηκαν περίθαλψη στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων που βρίσκεται στις εκβολές του Γαλλικού Ποταμού.

Όσον αφορά το προϊόντα που θα εκτίθενται από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, θα υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από βιολογικά είδη όπως μέλι, μαρμελάδες, σαπούνια, κηραλοιφές, βότανα, αλλά και χειροποίητα παιδικά παιχνίδια και διακοσμητικά.

Η 8η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και το Δήμο Δέλτα, υπό την αιγίδα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

Δραστηριότητες για παιδιά
10:30-11:30: «Εικαστικό εργαστήριο χειροτεχνίας και ζωγραφικής με θέματα από τον κόσμο των ζώων και των πουλιών του υγροτόπου» με την Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου
11:00-12:00: «Οι μικροί θαλασσοπόροι του Θερμαϊκού», εργαστήριο με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea
11:30-12:30: «Εργαστήριο upcycling: Τα ανακυκλώσιμα υλικά γίνονται τέχνη», με την ομάδα Mosaicists
12:30-13:00: Παρουσίαση χορευτικού προγράμματος από το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού

Συλλόγου Καλοχωρίου
13:00: Απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή

Εργαστήρια – σεμινάρια
11:00-12:00: «Τα βότανα του τόπου μας: συλλογή, ιδιότητες, χρήσεις», Βότανα Πάικου – Δημήτρης Κουσίδης
12:00 Δημιουργική ανακύκλωση: κατασκευή μικρών πιάτων και μπολ από εφημερίδα, Μιχαλάκη Κατερίνα