Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ μετά την αποκάλυψη εξαγοράς από τη ΔΕΗ εταιρείας που ανήκε στον Κότσο Ανγκιούσεφ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Η αντιπολίτευση με έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζήτησε από τον Ανγκιούσεφ να παραιτηθεί και να αποδείξει γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα της ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, πού κατέληξαν και γιατί συμφώνησαν για την πώληση της εταιρείας δυο μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναρωτήθηκε επίσης πώς γίνεται μια δημόσια ελληνική εταιρεία με τεράστια οικονομικά προβλήματα να εξαγοράζει μιαν άλλη που είναι ζημιογόνος και βρίσκεται υπό πτώχευση.

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είπε μάλιστα ότι, αντί ο Ανγκιούσεφ να απειλεί με μηνύσεις, θα ήταν καλό να μας απαντήσει εάν μαζί με την πώληση της εταιρείας του διαπραγματευόταν και εθνικά θέματα.
Ο Ζάεφ κάλυψε τον στενό συνεργάτη του

Ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε ως «ψεύδη» τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και κάλυψε απόλυτα τον στενό του συνεργάτη. Εν ολίγοις, ισχυρίστηκε ότι ορθώς έπραξε και πήρε τα χρήματα καθώς η εταιρεία αποτελεί περιουσία του.

Η ΔΕΗ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα την εισήγηση και τη συμφωνία και υποστηρίζει ότι η εξαγορά ολοκληρώθηκε με πλήρη διαφάνεια, ότι επρόκειτο για «καθαρά επιχειρηματική πράξη» και πως η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Αντίδραση υπήρξε και από την αντιπολίτευση στη χώρα μας, η οποία έχει ζητήσει να έρθει η συμφωνία και η εισήγηση στη Βουλή, ενώ κάνει λόγο για ενεργειακό και οικονομικό σκάνδαλο με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα ζητά να πληροφορηθεί γιατί τα χρήματα των φορολογουμένων που δόθηκαν στον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ, δεν έχουν καταβληθεί σε εταιρικούς λογαριασμούς.
«Ποιο στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας την υπέδειξε;»

Στο θέμα της εξαγοράς της σκοπιανής εταιρείας ενέργειας EDS από τη ΔΕΗ επανέρχεται το Κίνημα Αλλαγής και ζητά με νέα ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη να κατονομάσει ποιο στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας εισηγήθηκε την εξαγορά:

«Αδιανόητη ήταν η απάντησή σας στο ερώτημα που κατέθεσα μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για το ποια ήταν η εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας, προκειμένου να γίνει η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS του Αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ.

Θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικό για το Εθνικό Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες, να αρνείστε να καταθέσετε στη Βουλή ένα κείμενο το οποίο γνωρίζουν όλα τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της ΔΕΗ, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, όλοι οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που ενέκριναν την απόφαση και ασφαλώς τα στελέχη της ΔΕΗ Αλβανίας.

Πρόκειται για μια εισήγηση την οποία γνωρίζουν τουλάχιστον 100 υπηρεσιακά στελέχη του ενεργειακού και οικονομικού τομέα της χώρας και αρνείστε να την καταθέσετε για ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών και πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:

• Ποιο ήταν το στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας που εισηγήθηκε την εξαγορά;
• Ποια ήταν η προηγούμενη επαγγελματική του ενασχόληση και αν πρόκειται για υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ ή σύμβουλο της διοίκησης, ή του Υπουργείου;
• Ποια είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ Αλβανίας από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα;
• Γιατί το σύνολο της διαδικασίας και κυρίως η ανάθεση μελετών και αποτιμήσεων της EDS ανατέθηκε στη ΔΕΗ Αλβανίας, με ειδική συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μαν. Παναγιωτάκης και δεν διενεργήθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ;
• Πότε και πώς υλοποιήθηκε η εκταμίευση του ποσού των 4.800.000€ από τη ΔΕΗ και στο όνομα ποιου δικαιούχου κατατέθηκαν τα χρήματα;

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες απαντήσεις υπάρχουν για τα ανωτέρω ερωτήματα; Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας, όσο και το σύνολο των υπηρεσιακών εγγράφων της εξαγοράς».
Σταθάκης: Απολύτως θεμιτή

«Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη παλαιότερο θέμα, το οποίο ανακινεί η ΝΔ στην προσπάθεια της να δημιουργήσει κλίμα» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε την Τρίτη στη Βουλή.

«Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Ακόμη, η εν λόγω αγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας» επισημαίνει ο κ. Σταθάκης και υπογραμμίζει ότι «η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσθέτει ότι η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κοκ). Η απόφαση έγκρισης εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018.