Στα επίπεδα του 2017 κινήθηκε ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Χαλκιδική και κατά τη φετινή σεζόν. Οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι χειρότερες για τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και Διαμερίσματα, λόγω της αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης που στη Χαλκιδική ξεπερνά τα πέντε χιλιάδες σπίτια. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, είναι καταστροφικό για τις μικρές επιχειρήσεις και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς τίθεται και το θέμα της φοροδιαφυγής.

Στη Χαλκιδική δυναμική ήταν η παρουσία της αγοράς της Βρετανίας και της Γερμανίας με μια αύξηση του 10 τοις εκατό, που εξισορρόπησε τις απώλειες της Ρωσίας. Επίσης συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των αγορών Ιρλανδίας –  για τέταρτη χρονιά- και Ιταλίας, όπου εντάθηκαν οι επαφές τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που ζητά ο κλάδος των ξενοδόχων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων Γρηγόρης Τάσιος, είναι η κυβέρνηση να δει διαφορετικά το φορολογικό καθεστώς, τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και τις ασφαλιστικές εισφορές των Ξενοδόχων οι οποίοι προχώρησαν σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας.