Οι εικόνες είναι ενυπωσιακές, αλλά όχι πρωτόγνωρες καθώς το φαινόμενο είχε εμφανιστεί πριν από ένα μήνα στο Αιτωλικό. Αυτή τη φορά ο ιστός δείχνει μεγαλύτερος καθώς καλύπτει τις ακτές της λίμνης Βιστωνίδας στον δρόμο μπροστά από το Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος και έχει εκταθεί τουλάχιστον 1000 μέτρα σε μήκος ενώ φτάνει τα 10 μέτρα πλάτος σε κάποια σημεία. Το φαινόμενο οφείλεται στην υπερανάπτυξη των αραχνών η οποία είναι με τη σειρά της αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης των πληθυσμών της σκνίπας. Το πέπλο σκεπάζει φυτά, θάμνους, φράχτη ακόμα και κάποια εκκλησάκια που βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Βιστωνίδα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι άγνωστο για τους επιστήμονες του φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, όμως είχε αρκετά χρόνια να εμφανιστεί με αυτή την ένταση. Οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την ύπαρξη αφθονίας τροφής και αναπαράχθηκε η σκνίπα και ως φυσικό επακόλουθο ήρθε η εμφάνιση του πέπλου των αραχνών.

Η βιολόγος του Φορέα Ευτέρπη Πατετσίνη εξηγεί: «Tο φαινόμενο αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Σχεδόν κάθε χρόνο γίνεται, αλλά με διαφορετική ένταση, φέτος είναι πιο εντυπωσιακό. Υπάρχει σε διάφορα σημεία, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και σε άλλα σημεία γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα, όπως για παράδειγμα στους θυροφραγμούς πίσω από το Κέντρο Πληροφόρησης. Βρίσκεται σε σημεία από τα οποία δεν περνά ο κόσμος, οπότε δεν το βλέπει, ωστόσο υπάρχει». «Έχουν αυξηθεί την συγκεκριμένη εποχή – και γενικά κάθε χρόνο αυξάνονται πάρα πολύ – οι σκνίπες, τα μυγάκια, οπότε οι αράχνες έχουν άφθονη τροφή με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα και να έχουμε πάρα πολλές αράχνες. Γι’ αυτό έχουμε και αυτούς τους τεράστιους ιστούς, έχουμε υπερπληθυσμό στις αράχνες. Είναι μια φυσική εξέλιξη. Από τη στιγμή που έχουν πολλή τροφή πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν μεγαλύτερους ιστούς που μπορούν να καλύψουν φυτά, θάμνους ακόμα και δέντρα».

Την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει πως το φαινόμενο είναι παροδικό και εξηγεί πως μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα και μειωθεί η τροφή, θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αράχνες. Αναμένεται πως, όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας, θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές. Οι χρόνοι που θα γίνουν αυτά εξαρτώνται από τον καιρό.