Τα κονδύλια που θα διατεθούν για το πρόγραμμα Erasmus+ το 2019 αναμένεται να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ ή 10 % σε σύγκριση με εκείνα του 2018.

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2019 για το πρόγραμμα Erasmus+. Από τον αναμενόμενο προϋπολογισμό ύψους 3 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ έχει διατεθεί για ειδικά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Πρόκειται για νέα πρωτοβουλία που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ τον περασμένο Νοέμβριο και αποτελεί μέρος του πλάνου καθιέρωσης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025.

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Έναν χρόνο μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί την υπόσχεση που έδωσε στα κράτη μέλη ως προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης μέχρι το 2025. Εργαζόμαστε προς μια Ευρώπη στην οποία η μάθηση, οι σπουδές και η έρευνα δεν θα παρεμποδίζονται από σύνορα. Δεν θέλουμε τείχη να παρακωλύουν την αριστεία, την καινοτομία και την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς. Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες να μετατρέψουν το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη και είμαι υπερήφανος για την ισχυρή ώθηση που τους παρέχουμε μέσω του προγράμματος Erasmus+.»

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για το 2019

Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του προγράμματος Erasmus+ για το 2019. Επιπλέον, ομάδες νέων που δραστηριοποιούνται σε τομείς σχετικούς με τη νεολαία, αλλά που δεν αποτελούν οργάνωση νεολαίας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση.

Μαζί με την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τον οδηγό προγράμματος Erasmus+ σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ο οποίος παρέχει στους αιτούντες πληροφορίες σχετικά με όλες τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο του Erasmus+ για το 2019 σε φοιτητές, προσωπικό, ασκούμενους, διδάσκοντες κ.λπ.

30 εκατ. ευρώ για Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025, η Επιτροπή πρότεινε τη συγκρότηση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2019, η Επιτροπή θα δρομολογήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με το οποίο θα στηρίξει έξι ευρωπαϊκούς πανεπιστημιακούς συνασπισμούς, καθένας εκ των οποίων θα απαρτίζεται από τουλάχιστον 3 εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από 3 χώρες με σκοπό την προαγωγή μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής ταυτότητας, προωθώντας παράλληλα την αριστεία και βοηθώντας να γίνει η ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση πιο ανταγωνιστική. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για επιδότηση στον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 για τους συνασπισμούς που θα ξεκινήσουν μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Μια δεύτερη πιλοτική πρόσκληση θα ακολουθήσει το επόμενο έτος με την πλήρη ανάπτυξη της πρωτοβουλίας έχει προβλεφθεί για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021. Ο στόχος είναι η συγκρότηση είκοσι περίπου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων έως το 2024.

Ιστορικό

Στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο του 2017, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκιαγράφησαν ένα όραμα για την Ευρώπη, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη θα αξιοποιήσει πλήρως το εκπαιδευτικό και πολιτισμικό δυναμικό της για να δημιουργήσει ανθεκτικό εργατικό δυναμικό, κοινωνική δικαιοσύνη, ενεργό συμμετοχή στα κοινά καθώς και τη δυνατότητα να βιώσει κανείς την ευρωπαϊκή ταυτότητα μέσα στην πολυμορφία της.

Η στήριξη της δημιουργίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, φέρνοντας σε επαφή μια νέα γενιά Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι σε θέση να συνεργαστούν στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πολιτισμών, σε διάφορες γλώσσες, καθώς και σε διασυνοριακό, διατομεακό και διεπιστημονικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Erasmus+

Οδηγός προγράμματος Erasmus+

Πρόγραμμα Erasmus+