Βίντεο που απεικονίζει την εξέλιξη της χθεσινής μεγάλης δασικής πυρκαγιάς κοντά στη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημά του WRF-SFIRE, έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το προγνωστικό αυτό μοντέλο βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική εφαρμογή, σε στάδιο βαθμονόμησης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το ΕΑΑ, η πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο προγνωστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτόν, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του WRF-SFIRE και την προσαρμογή του στο μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Πέρα από το στάδιο αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο για την πρόληψη, συνεισφέροντας στον σχεδιασμό αντιπυρικών στρατηγικών. Ειδικότερα, το προγνωστικό αυτό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πλατφόρμα για την εκτέλεση υποθετικών σεναρίων εκδήλωσης πυρκαγιών.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών FireHub (http://beyond-eocenter.eu/index.php/web-services/firehub) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Τηλεπισκόπησης για τη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών BEYOND (http://beyond-eocenter.eu/) του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ , που παρακολουθεί τη χωρική και χρονική διασπορά του καπνού από την πυρκαγιά στη Χαλκιδική, διαπιστώνει, από την πρόγνωση του μοντέλου διασποράς (μπλε χρώμα), ότι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μεταφέρουν τον καπνό νότια μέχρι την περιοχή των Σποράδων και την Εύβοια.

Πηγή: voria.gr