Τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου υπογράμμισε στη σημερινή -συγκινητική- τελετή για την επέτειο του «ΟΧΙ», ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, με τα παιδιά του Αβερωφείου Σχολείου και της Τοσιτσαίας Σχολής, αλλά και τους Αλεξανδρινούς προσκόπους να δίνουν τον τόνο στην εκδήλωση.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε το μεγάλο ζήτημα των σύγχρονων Ελλήνων μεταναστών, που αναζήτησαν τα τελευταία χρόνια ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό: «Η Ελλάδα μας, αποχαιρέτησε αλλά περιμένει 400.000 νέα παιδιά, φρέσκα μυαλά, γεμάτα δύναμη, γεμάτα επιστήμη, που πήραν -πότε;- τώρα, το δρόμο της ξενιτιάς… Της μετανάστευσης… Για ένα καλύτερο αύριο…», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μιλώντας από τον άμβωνα του Κοινοτικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παίρνοντας αφορμή από την άφιξη ενός νέου ιερέα, του πατέρα Νικόδημου, που είναι παιδί μεταναστών από την Γερμανία.

«Αλλά, γνωρίζουμε ότι η μάνα η στοργική, η Ελλάδα μας, ανοίγει τα χέρια της, και κάποτε τα περιμένει όλα αυτά τα παιδιά της, να ξαναγυρίσουν κοντά της…», συμπέρανε ο Πατριάρχης.

Από την πλευρά του, ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, τον οποίο καλωσόρισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, μετέφερε στην παροικία το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τους αποδήμους, Τέρενς Κουΐκ, για να καταθέσει στη συνέχεια στεφάνι στο μνημείο των Αλεξανδρινών πεσόντων, από κοινού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη.

Η απότιση φόρου τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα στην Αίγυπτο, ολοκληρώθηκε στο Β΄ Ελληνικό Κοιμητήριο της Αλεξάνδρειας, στο Μνημείο των πεσόντων Ικάρων, με την παρουσία εκπροσώπων και μελών της παροικίας. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Κοιμητηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

από protothema.gr