Ακραίο σενάριο για πολύ μείωση του ορίου αξίας συναλλαγών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο έπεσε στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για πρόταση μείωσης του ορίου από 500 ευρώ που είναι σήμερα σε 50 ευρώ με στόχο τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο που η συγκεκριμένη πρόταση έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες να υλοποιηθεί καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές και την αγορά.

Παρόλα αυτά δεδομένη θεωρείται από το νέο έτος η πραγματοποίηση παρεμβάσεων για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στην αγορά. Και αυτό διότι θεωρούνται ως αντίμετρα στον κίνδυνο έξαρσης της φοροδιαφυγής από την κατάργηση του ορίου αναλήψεων μετρητών στο πλαίσιο της πρόσφατης χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων. Ειδικότερα εξετάζεται:

-η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο (πίστωση σε λογαριασμό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κα). Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα

– η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά και “πιάνονται” από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί:

– στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα).

– στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)

– στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών POS δεν έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Αυτό το οποίο σημειώνουν στο ΥΠΟΙΚ είναι ότι δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να γίνει επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης σε περίπτερα και ταξί.

Η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται κατά κύριο λόγο πίσω από την ανωνυμία της αποδοχής μετρητών ως μέσου εξόφλησης για την παροχή υπηρεσιών.