Κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή, η νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση αναδρομικών σε δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, παράλληλα με την υλοποίηση των υπολοίπων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν διάφορες ομάδες πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και το κοινωνικό μέρισμα, αναμένεται να έρθουν τμηματικά στη Βουλή με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

– Κοινωνικό Μέρισμα

Το δεσμευτικό κριτήριο για την κυβέρνηση, είναι η απόδοση του πλεονάσματος. Μέχρι στιγμής, σε πρώτο πλάνο «τοποθετούνται» 60 εκατ. ευρώ που θα πάνε στο -ενισχυμένο- επίδομα θέρμανσης και 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ.

Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να διανεμηθεί σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά για το 2018, το οποίο θα κυμαίνεται από 162 έως 877 ευρώ, σε σχέση πάντα με το υπερπλεόνασμα προς διανομή.

– Αναδρομικά

Όπως έγινε γνωστό, οι ωφελούμενοι αγγίζουν περίπου τους 280.000, οι οποίοι αναμένεται να δουν την αναδρομική πίστωση με τον μισθό του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ενισχύονται:

  • Στρατιωτικοί
  • Αστυνομικοί
  • Λιμενικοί
  • Πυροσβέστες
  • Γιατροί του ΕΣΥ
  • Πανεπιστημιακοί
  • Δικαστικοί

Με κριτήριο τις αποφάσεις του ΣτΕ, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει άμεσα προκειμένου να τρέξουν γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καθορίζεται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους.

Το ποσό που θα επιστραφεί -συνολικά- με βάση τον προϋπολογισμό, διαμορφώνεται (καθαρά) στα 800 εκατ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος -500 εκατ. ευρώ- να πηγαίνει στους ένστολους.

Τα ποσά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από 1.400 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμη και τα 20.000 ευρώ με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σημειώστε:

  • Για τους ένστολους τα αναδρομικά αφορούν το διάστημα 1 Αυγούστου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2016
  • Για τους γιατρούς του ΕΣΥ από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016
  • Για τους Πανεπιστημιακούς από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016
  • Για τους δικαστικούς από 1η Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014

Υπενθυμίζεται ότι, ο κυβερνητικός σχεδιασμός υλοποιείται με βάση αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄  αριθμ. 3 και 4/2018), κατά τις οποίες επιδικάστηκαν αναπροσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις για ενστόλους, των οποίων οι περικοπές στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα προηγούμενα χρόνια, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ και παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το υπ. Υγείας υπό τον πρωθυπουργό και συμφωνήθηκε η ένταξη των γιατρών στην εν λόγω ρύθμιση.