Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη άντεξε τις απειλές με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη, όπως η οικονομική και η προσφυγική κρίση, “κλονίστηκε, αλλά δεν γκρεμίστηκε” και αποδείχθηκε πιο ισχυρή απ’ ότι ήλπιζαν ορισμένοι προφήτες της καταστροφής, διατύπωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι το μέλλον της Ευρώπης θα κριθεί σε πέντε “εργοτάξια”, όπως τα χαρακτήρισε, την αναμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την πολιτική μετανάστευσης, τους τομείς που θα χρηματοδοτήσει ο προϋπολογισμός της περιόδου 2020-2027, τον ρόλο της Ευρώπης ως ισχυρό παράγοντα στον κόσμο και την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του απλού πολίτη και των κέντρων αποφάσεων.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε την ανάγκη, μετά και την έξοδο όλων των χωρών από τα μνημόνια, με τελευταία την Ελλάδα, η Ευρώπη να μην έχει πλέον τον ρόλο του πυροσβέστη, αλλά να αναλάβει αυτόν του αρχιτέκτονα, ο οποίος περνάει μέσα από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα βοηθάει πριν “χτυπήσει” η κρίση και τη θέσπιση οικονομικής και τραπεζικής ένωσης ουσίας.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι  η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, ενισχύοντας την Frontex με 10.000 άτομα μόνιμο προσωπικό, αλλά, παράλληλα, να παραμείνει προορισμός ασύλου. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο,  σημείωσε,  μέσα από διμερείς συνθήκες και με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης.

Απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει στην Ελλάδα  η προγραμματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2020-2027, που θα καθορίσει τις προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ότι δεν αφορά μόνο τις ευρωεκλογές, αλλά τον έλεγχο που πρέπει να έχουν οι πολίτες, έλεγχο σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τη δυνατότητα να απονέμουν ψόγο και έπαινο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ευρώπη θα πρέπει να “απο-Βρυξελοποιηθεί” να αποφορτιστεί από τη γραφειοκρατική διοίκηση και να γίνει μια ζώσα πραγματικότητα που θα διαμορφώσουμε όλοι.

Απαντώντας σε ερώτηση για την άνοδο του λαϊκισμού και των πολιτικών άκρων, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι αυτή η απειλή πρέπει να ηττηθεί στη βάση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Με αφορμή το γεγονός ότι μίλησε σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, ο κ. Σχοινάς που είναι  απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος, επισήμανε την ανάγκη τα πανεπιστήμια να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας μας.


Αναφερόμενος, τέλος, στα φαινόμενα διακίνησης ναρκωτικών στο χώρο του ΑΠΘ, αλλά χωρίς να τα κατονομάσει, υπογράμμισε  ότι “αν κάποιοι θέλουν το ΑΠΘ στέκι για άλλες δραστηριότητες, αυτό δεν πρέπει να το καταπιούμε”.