Ο νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Conflict Zone της Deutsche Welle. Οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες, είπε μεταξύ άλλων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε ρωτήθηκε για την κόντρα ανάμεσα στην Κομισιόν και την Ιταλία και την απόφαση της Επιτροπής να απορρίψει, για πρώτη φορά, έναν εθνικό προϋπολογισμό. Εκεί ήρθε το πρώτο καρφί, προς Βρυξέλλες. «[…] Θα χαιρόμουν εάν όλοι αυτοί που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία με είχαν στηρίξει όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες», είπε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

Και σειρά στη συνέχεια πήρε η Ελλάδα. Απέρριψε τις κατηγορίες πως το παρατράβηξε με την Ελλάδα. Κάθε άλλο, πιστεύει. Και όχι μόνο αυτό, μας άξιζε (των Ελλήνων) είπε…  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Όχι. Η κατηγορία στο κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».

Η Μέρκελ

Από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να λείπε το θέμα των ημερών στη Γερμανία (και όχι μόνο): η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU τον Δεκέμβριο και από την καγκελαρία το 2021.

Για τον Σόιμπλε, που παραμένει εκ των δημοφιλέστερων πολιτικών στη Γερμανία και κάποτε είδε τη Μέρκελ να του κλέβει την προεδρία του κόμματος και άρα την καγκελαρία, η απόφασή της ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

«Πιστεύω ότι έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Λόγω των διδαγμάτων της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η θέση ενός εκλεγμένου καγκελαρίου στο Σύνταγμά μας είναι πολύ ισχυρή. Ένας εκλεγμένος καγκελάριος μπορεί να αποπεμφθεί παρά τη θέλησή του μόνον εάν η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής εκλέξει άλλο καγκελάριο. Και, με όλο το σεβασμό, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Bundestag αυτό θα ήταν αδιανόητο. Η θέση της λοιπόν είναι ισχυρή λόγω του Συντάγματος».

Αν και δεν θέλησε να εμπλακεί στη φημολογία και τη… διαδοχή που έχει ήδη ξεκινήσει, ο Σόιμπλε εκτίμησε πως η μάχη για το ποιος θα αντικαταστήσει τη Μέρκελ δεν θα είναι τόσο «αιματηρή» όσο προβλέπουν οι αναλυτές.

Ο εθνικισμός

Ο Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για την άνοδο του εθνολαϊκιστικού κόμματος (AfD) στη Γερμανία. Αν και, όπως είπε, δεν του αρέσει καθόλου, δεν φαίνεται να ανησυχεί. Η άνοδος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία και η είσοδός του στη Βουλή ήταν (ένας) από τους λόγους που η Μέρκελ τον ήθελε πρόεδρο στη Βουλή.

Το AfD εκπροσωπείται σε όλα τα γερμανικά κρατίδια πλέον. Κατά τον Σόιμπλε, γι’ αυτό δεν ευθύνεται η πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό. «Όχι, αυτό δεν ισχύει», είπε. Και πρόσθεσε: «Λόγω της ιδιαίτερης και τραγικής ιστορίας μας, είχαμε επί 65 περίπου χρόνια το πλεονέκτημα να μην έχουμε ακροδεξιά κόμματα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κοιτάξτε στη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Ιταλία ή οπουδήποτε αλλού. Σήμερα, 70 χρόνια μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, φαίνεται να κινούμαστε και σε αυτό το πεδίο προς κάτι σαν μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Δεν μου αρέσει, αλλά έτσι είναι».

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής επανέλαβε παλαιότερη εκτίμησή του ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να διολισθήσει ποτέ ξανά στον εθνικισμό. «Ναι, είμαι απολύτως βέβαιος. Έχουμε ένα 13% περίπου (σ.σ. ποσοστό του AfD στις τελευταίες εκλογές). Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 87% σκέφτεται διαφορετικά. Πιστεύω ότι άλλες χώρες θα ήταν ευτυχείς εάν τα ακροδεξιά τους κόμματα λάμβαναν μόλις 13%».