Αν και ο Πρωθυπουργός επιχείρησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν πλήρη διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας και στην αρνητική τοποθέτηση του κυβερνητικού του εταίρου για το θέμα, η κατάθεση της επίσημης πρότασης της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναμένεται να φέρει δεύτερο κύκλο κυβερνητικής εσωστρέφειας.

Είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να ανοίξει νέο μέτωπο με τους ΑΝΕΛ καθώς στο επόμενο διάστημα θα φτάσει στην ελληνική βουλή και η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη, όμως, αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος που καταθέτει μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά. Ως εκ τούτου επιχείρησε να κρατήσει τις δικές του αποστάσεις και επέλεξε ιδιαιτέρως προσεχτικές διατυπώσεις, όταν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει την καθιέρωση «διακριτών ρόλων» και όχι διαχωρισμό σε μια προσπάθεια συμβιβασμού τόσο με τον Ιερώνυμο όσο και με τον Καμμένο. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να «πουλήσουν» στον κυβερνητικό τους εταίρο την διατήρηση του προοίμιού του Συντάγματος («εις το όνομα της Αγίας Τριάδος») αλλά και την μη απάλειψη του χαρακτηρισμού της Ορθοδοξίας ως επικρατούσας θρησκείας. Αν και εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη διαχωρισμό, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό είναι ελεγχόμενες και στρέφουν το βλέμμα σε Εκκλησία και ΑΝΕΛ.

Κρίσιμη για τη στάση της Εκκλησίας θεωρείται η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ήδη αναφορά στην ανάγκη ενός διαλόγου των δύο πλευρών προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Άλλωστε, με το Σκοπιανό προ των πυλών κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει η Εκκλησία να βγει μπροστά και να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε πιθανές αντιδράσεις.

Το δεύτερο μέτωπο που ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό των ΑΝΕΛ. «Το Άρθρο 3 δεν χρήζει αναθεώρησης» ήταν η απάντηση στελέχους του κόμματος όταν ρωτήθηκε από το CNN Greece για τη θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος θα περιμένει να ακούσει την τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πριν τοποθετηθεί δημοσίως όμως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το εκλογικό τους ακροατήριο δεν αντέχει ακροβασίες σε αυτό το ζήτημα, κάτι που θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη.