Τα παιδιά που εκτίθενται από πολύ νωρίς στη ζωή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση από οχήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, το οποίο εκλύεται από τους κινητήρες πετρελαίου των οχημάτων, στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, οδηγούν σε εξαιρετικά γρήγορη αύξηση του βάρους αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κι άλλοι ρύποι, όμως, που παράγονται από την υπερβολική κίνηση στους δρόμους, έχουν επίσης συσχετιστεί με την παχυσαρκία των παιδιών, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Η μόλυνση από διοξείδιο του αζώτου βρίσκεται σε απαγορευμένα επίπεδα στις περισσότερες μεγάλες αστικές περιοχές της Ευρώπης, ενώ και στην χώρα μας, ειδικά στην Αττική, η κατάσταση είναι πολύ συχνά δραματική.

Η επικεφαλής της νέας αυτής έρευνας Jeniffer Kim, από το Πανεπιστήμιο της Southern California, λέει χαρακτηριστικά:«Ενθαρρύνουμε τους γονείς να προσέχουν πολύ πού περνούν τα παιδιά τους τον ελεύθερο χρόνο τους, ειδικά αν ζουν κοντά σε κεντρικούς δρόμους. Ο πρώτος χρόνος της ζωής του παιδιού είναι μία περίοδος ταχύτατης ανάπτυξης των εσωτερικών του οργάνων και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οργανισμού του παιδιού στο μέλλον».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα ότι το 90% των παιδιών ανά τον κόσμο αναπνέει μη ασφαλή αέρα και περιέγραψε την κατάσταση αυτή ως «αδικαιολόγητη». Η επίδραση του μολυσμένου αέρα στην υγεία των παιδιών, μάλιστα, αυξάνεται, ότι οι έρευνες αποκαλύπτουν τις μακροχρόνιες βλάβες που αυτό προκαλεί στο σώμα των παιδιών, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Μία μεγάλη πρόσφατη έρευνα έδειξε συγκεκριμένα, ότι ο μολυσμένος αέρας, αυξάνει τον κίνδυνο του να γεννιούνται μωρά χαμηλού βάρους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ισόβια βλάβη στην υγεία.

Άλλες έρευνες, συνδέουν τη μόλυνση του αέρα με προβλήματα στον τοκετό, με Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε η άμεση συσχέτιση μολυσματικών στοιχείων με τον πλακούντα της μαμάς.

Για τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health, παρακολουθήθηκαν 2.318 παιδιά στη νότια Καλιφόρνια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από παλαιότερες έρευνες, τα οποία είχαν δείξει, ότι η μόλυνση λόγω αυξημένης κίνησης παίζει βασικό ρόλο στην επιδείνωση της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Η μελέτη διερεύνηση την επίδραση της μόλυνσης του αέρα σε πολυσύχναστους δρόμους, όπου κυκλοφορούν συχνά φορτηγά με κινητήρες πετρελαίου, στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού. Οι επιστήμονες βρήκαν, ότι μέχρι την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτή τη μόλυνση είναι έως και 1 κιλό βαρύτερα από τα παιδιά που ζουν σε πιο καθαρό περιβάλλον. Το δείγμα των παιδιών ήταν τόσο ετερόκλιτο που οι επιστήμονες αποκλείουν το ενδεχόμενο, το συμπέρασμα αυτό να έχει να κάνει με την διατροφή τους.

Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να εξετάσουν με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζει η μόλυνση του αέρα το βάρος των παιδιών, αλλά εικάζουν, ότι πιθανώς έχει να κάνει με κάποια φλεγμονή: «Η πιο κοινή σκέψη είναι κάποια φλεγμονή σε οργανικά συστήματα, όπως είναι οι πνεύμονες, η οποία επηρεάζει όλο το σώμα και κυρίως τον εγκέφαλο που ρυθμίζει την όρεξη και τις αλλαγές στον μεταβολισμό του λίπους», λέει η Kim.

«Πρόκειται, όμως, για μια σημαντική μελέτη που δείχνει την συσχέτιση της αυξημένης μάζας σώματος στα παιδιά και της έκθεσής τους στη μόλυνση, η οποία ταυτίζεται με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν συσχέτιση του διαβήτη τύπου 2 και της μόλυνσης στους ενήλικες. Ωστόσο, θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες μελέτες για να καταλάβουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό…», συνέχισε.