Διάθεση να συντηρήσει το τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία δείχνει να έχει η κυβέρνηση της χώρας. Ακριβώς ένα 24ωρα μετά την κηδεία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας εξέδωσε γραπτή δήλωση του Αλβανού υφυπουργού Εσωτερικών, Σάντερ Λέσι, με την οποία ανακηρύσσει 52 Έλληνες που βρέθηκαν στην κηδεία στο χωριό Βουλιαράτες, ανεπιθύμητους για τη χώρα.

Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται οι 52 Έλληνες αλλά τους καταλογίζει οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας αλλά και δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την Εθνική Ασφάλεια αλλά και τη δημόσια Ειρήνη.

Επικαλείται τη νομοθεσία της Αλβανίας για την «υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, ενόψει της αυστηρής διατήρησης των διεθνών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ελλάδος δεσμευμένη να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας».
click4more

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Προκαλεί ο Ράμα με “φέρετρα και προβοκάτορες κηδειών”

Οι Αλβανοί κάνουν λόγο για «Απαράδεκτη, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση» προς τη χώρα τους, «τα όσα έγιναν από ανεξάρτητα άτομα και ομάδες που ήρθαν από την Ελλάδα που κακοποίησαν το σεβασμό μας προς την οικογένεια που πενθούσε και μετατρέποντας ένα τελετουργικό ταφής σε έναν απαράδεκτο εξτρεμισμό».

«Αυτοί οι 52 αλλά και άλλοι που ακόμη εξετάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας μας σχετικά με τις χθεσινές εξτρεμιστικές ενέργειες στο χωριό Βουλιαράτες, δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Αλβανία για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, αλλά και να μην σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας».

Εξηγήσεις από την Αλβανία ζητά το υπουργείο Εξωτερικών

«Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεών μας» αναφέρει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την πρόκληση των Τιράνων, που απαγόρευσαν την είσοδο στην Αλβανία σε 52 Έλληνες πολίτες.

«Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.