Κοινωνία

SOS από τους επιστήμονες για την εξάρτηση των παιδιών από το FORTNITE

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που παίρνει στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών το διαδικτυακό παιχνίδι Fortnite.

Η είδηση ότι γονείς στις ΗΠΑ προσλαμβάνουν επαγγελματίες γκέιμερ για να προπονήσουν τα παιδιά τους στο Fortnite (Φόρτναϊτ), µε σκοπό αυτά να μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγάλα χρηματικά έπαθλα σε τουρνουά, προκάλεσε αίσθηση και απέδειξε ότι το βιντεοπαιχνίδι της εταιρείας Epic είναι το μεγαλύτερο φαινόμενο των τελευταίων δύο χρόνων. Με 125 εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο, και πολλές χιλιάδες στην Ελλάδα, η µανία για το Fortnite έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτή του Pokemon Go πριν από δύο χρόνια και προς το παρόν δεν δείχνει σημάδια ότι αρχίζει να καταλαγιάζει.

Ωστόσο η επιτυχία του παιχνιδιού επαναφέρει και τον προβληματισμό για τον αριθμό των ωρών που αφιερώνουν σε αυτό τα παιδιά. Τους τελευταίους μήνες τα τηλέφωνα της γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου χτυπούν συνέχεια, µε πολλούς γονείς να ζητούν συµβουλές για το πώς θα ελέγξουν τα παιδιά που παίζουν νυχθημερόν Fortnite. Το πόσο μεγάλο είναι το αποτύπωμα που αφήνει ένα παιχνίδι κρίνεται και από το γκελ που κάνει στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ανήκουν στην κοινότητα των γκέιμερ και ασχολούνται περιστασιακά µε το αντικείμενο.

Από αυτήν την άποψη το Fortnite δείχνει να είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό φαινόμενο, αν και δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα που μπορεί να συγκριθεί µε άλλα θρυλικά παιχνίδια του µακρινού και του πιο πρόσφατου παρελθόντος. Τον τελευταίο καιρό δεκάδες διάσημοι από τον χώρο της σόουµπιζ δέχονται να βιντεοσκοπηθούν την ώρα που παίζουν µε πλήρη… εξάρτυση (ακουστικά, χειριστήριο, μικρόφωνο), ερώτηση για το Fortnite έγινε στο διάσημο τηλεπαιχνίδι «Jeopardy», το θρυλικό σόου Saturday Night Live διακωμώδησε το παιχνίδι στο επεισόδιο της 29ης Σεπτεμβρίου, ενώ έμμεση αναφορά στο παιχνίδι έγινε σε πρόσφατο επεισόδιο του «South Park».

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close