ΠεριβάλλονΧαλκιδική

Δύτες έβγαλαν παρατημένα δίχτυα ενός τόνου από ύφαλο της Χαλκιδικής

Από το Στρατώνι τα δίχτυα «φαντάσματα» θα μεταφερθούν στην έδρα εταιρείας συνεργαζόμενης με τη Healthy Seas για τη συλλογή των άχρηστων διχτυών, στη συνέχεια θα καθαριστούν από τη Nofir για να καταλήξουν σε εργοστάσιο της Aquafil, όπου θα μετατραπούν σε υψηλής ποιότητας νήμα, τη βάση για νέα βιώσιμα προϊόντα, όπως μαγιό, χαλιά κ.α.

Πρόκειται για αλιευτικά δίχτυα που αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, χάνονται ή εγκαταλείπονται. Αυτά ωστόσο συνεχίζουν το έργο τους… Αλιεύουν ψάρια κι άλλα θαλάσσια ζώα που υπάρχουν στη θάλασσα και μάλιστα χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάθε χρόνο αφήνονται στη θάλασσα περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων. Το αποτέλεσμα είναι ανυπολόγιστος αριθμός από θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες να μπλέκονται σε αυτά τα δίχτυα. Έτσι προκαλούνται σοβαροί τραυματισμοί και τις περισσότερες φορές έρχεται ο θάνατος των κατοίκων του βυθού.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Νίκος Καρατζάς, υπεύθυνος της Ghost Fishing Greece, «αν και ο ύφαλος καθαρίστηκε από ένα μεγάλο κομμάτι διχτυού, εντούτοις ακόμα περισσότερο απομένει στο βυθό».

Η ομάδα, που αποτελούνταν από 6 δύτες, απομάκρυνε περίπου το 30% των διχτυών που κάλυπταν το συγκεκριμένο ύφαλο, ενώ λίγο πιο πέρα ένας ακόμα ύφαλος είναι καλυμμένος από δίχτυα, που εκτιμάται ότι βρίσκονται εκεί 3-4 χρόνια και θα αποτελέσει τον στόχο της επόμενης αποστολής των οργανώσεων.

Παράλληλα, με την καταδυτική δράση, η Ηealthy Seas υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Στο Βάθος Δίχτυ”, στο Πνευματικό Κέντρο Στρατωνίου, για τα παιδιά της κοινότητας.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close