Θύμα των χάκερς έπεσαν οι ταμειακές μηχανές στα Everest και τα Goody’s, αλλά επίσης και τιμολόγια για τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ και αυτό τελείωσε μετά από δύο ημέρες, αφού πληρώθηκαν €75.000 σε bitcoin.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί την πρώτη κυβερνοεπίθεση σε ελληνική εταιρεία για λύτρα και αφορούσε τη Vivartia, του ομίλου MIG που έχει τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ, αλλά και τις αλυσίδες Everest και Goody’s.

Υπάλληλοι και στελέχη της Vivartia πήγαν στο γραφείο για δουλειά και διαπίστωσαν ότι τα κομπιούτερ ανοίγοντας είχαν μαύρη οθόνη και τους ζητούσε password που δεν μπορούσαν να βάλουν. Διαπιστώθηκε από τους τεχνικούς ότι κάποιοι είχαν μπει στο πληροφορικό σύστημα είχαν πάρει τον έλεγχο σε όλα, από οικονομικά στοιχεία μέχρι και παραγγελίες.

Ακολούθησε, αφού δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, μήνυμα με μέιλ από τους χάκερς που ζητούσαν 75.000 ευρώ σε Βitcoin για να επιστραφεί το password. Και ζήτησε Βitcoin γιατί οι συναλλαγές γίνονται χωρίς να μεσολαβεί τράπεζα και χωρίς να μπορούν να αναστραφούν.

Ταυτοχρόνως δε, σε κάποια καταστήματα εστίασης δεν δούλευαν οι ταμειακές μηχανές και θα έπρεπε να εκδίδονται χειροκίνητα οι αποδείξεις, ενώ στις παραδόσεις των προϊόντων στα σημεία πώλησης, οι υπάλληλοι εξέδιδαν επιτόπου τιμολόγιο με φορητό υπολογιστή.

Να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις που χάκερς μπλοκάρουν συστήματα και ζητούν χρήματα για να τα απελευθερώσουν, είναι πια συχνές στην Ελλάδα, αλλά σε μεγάλη εταιρία έγινε πρώτη φορά και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τακτικά προειδοποιεί για παγίδες κακόβουλου λογισμικού, ενώ στο παρελθόν έχουν γίνει επιθέσεις στα συστήματα e-banking των ελληνικών τραπεζών.

από gazzetta.gr