Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ο ηγέτης των Εργατικών επικαλέστηκαν τους όρους της συμφωνίας για το Brexit που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προειδοποιώντας αν αυτοί ισχύουν στην πραγματικότητα, τότε θα την καταψηφίσουν.

Το υπουργικό συμβούλιο της βρετανικής κυβέρνησης είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει αύριο στις 14:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Οι αντίπαλοι του σχεδίου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κάλεσαν τους υπουργούς να καταψηφίσουν μια συμφωνία αν οι όροι αυτής έχουν την όποια ομοιότητα με αναφορές της συμφωνίας που έχουν δει.

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Ιάν Ντάνκαν Σμιθ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης αν οι όροι της συμφωνίας είναι αυτοί που έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

Σε ερώτηση αν οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, δήλωσε ότι αν ισχύουν οι όροι αυτοί στην πραγματικότητα, «η απάντηση είναι σχεδόν βέβαια, ναι». Σε μια συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε ότι η ομάδα των βουλευτών που ανήκει ο ίδιος και τάσσονται υπέρ του Brexit, πιστεύει ότι η αποκαλούμενη συμφωνία προφύλαξης για την αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας θα μετατρέψει την Βρετανία σε ένα κράτος «δούλο».

«Ελπίζω το υπουργικό συμβούλιο να την μπλοκάρει και αν αυτό δεν συμβεί, ελπίζω ότι θα το πράξει το κοινοβούλιο», είπε ο Ρις-Μογκ στο BBC, αναφερόμενος στη συμφωνία. Ο Νάιτζελ Ντοντς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι χρειάζεται να δει τους όρους της συμφωνίας πριν αποφασίσει αν θα άρει τη στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση.

«Το μυστικό θα είναι για την Τερέζα Μέι, μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες; Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να την πουλήσει, σκέφτομαι, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς λεπτομέρειες», τόνισε επίσης στο BBC. Ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θα κάνει την Βρετανία ένα υποτελές κράτος και χαρακτήρισε απαράδεκτη. «Πετάξτε την», είπε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε θα καταψηφίσει κάθε συμφωνία για Brexit που δεν πληροί τους όρους του κόμματος του και εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε θα είναι καλή για τη χώρα.

«Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του τι συμφωνήθηκε όταν αυτές είναι διαθέσιμες. Αλλά από αυτό που γνωρίζουμε από τον χαοτικό χειρισμό αυτών των διαπραγματεύσεων αυτή είναι απίθανο να είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα»,υπογράμμισε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωσή του.

«Οι Εργατικοί από την αρχή έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία που στηρίζει θέσεις εργασίας και την οικονομία και εγγυάται στάνταρ και καλύψεις. Αν αυτή η συμφωνία δεν πληροί τα έξι κριτήρια και δουλειές για όλη την χώρα, τότε θα την καταψηφίσουμε».