Πρόταση εισαγγελέα για ενοχή πέντε ατόμων

  Την ενοχή των 5 από τους 21 κατηγορουμένους στη δίκη των Σκουριών και την αθώωση των υπολοίπων για τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας προτείνει ο εισαγγελέας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

  Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί με τις απολογίες κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, οι οποίες συνεχίζονται από χθες σε μια δίκη που άρχισε τον Σεπτέμβριο, πέντε χρόνια μετά την επίθεση στο εργοτάξιο εξόρυξης χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός».

  Οι κατηγορούμενοι, όλοι κάτοικοι της Χαλκιδικής, αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στο επεισόδιο

  Ο εισαγγελέας, όσον αφορά τους πέντε, ζήτησε να καταδικαστούν για τα κακουργήματα της κατασκευής εκρηκτικών υλών και της έκρηξης, καθώς επίσης για τα πλημμελήματα της διακεκριμένης φθοράς με φωτιά και της παράνομης υλοτομίας.

  Στο σκέλος που αφορά την ενοχή για καθένα από τα πέντε πρόσωπα, ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι η φυσική τους παρουσία στο εργοτάξιο συνάγεται, κατά περίπτωση, από τα εξής στοιχεία: την ανίχνευση γενετικού υλικού (DNA) σε σκούφο και καπάκια φωτοβολίδων, την ταυτοποίηση καλύκων με κυνηγετικό όπλο και τις αλλαγές συσκευών κινητών τηλεφώνων μετά το περιστατικό.

  Αντίθετα, για τους ίδιους κατηγορούμενους -όπως και για τους υπόλοιπους 16- πρότεινε να απαλλαγούν για το σύνολο των υπολοίπων πράξεων που τους καταλογίζονται, στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος των υπαλλήλων φύλαξης του εργοταξίου, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και για μια σειρά από πλημμελήματα.

  Είπε δε ότι υπήρξε «συγχρωτισμός “ξένων” που δεν είχαν ειρηνικές διαθέσεις» με ντόπιους, που όσο περνούσε ο καιρός και έβλεπαν ότι δεν ικανοποιούνταν το αίτημά τους να σταματήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή αντιδρούσαν περισσότερο.

  Επίσης υποστήριξε ότι οι δράστες δεν ενήργησαν με ανθρωποκτόνο δόλο, τονίζοντας ότι «εάν ήθελαν να σκοτώσουν δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουμε νεκρό», ενώ πρόσθεσε ότι ο κοινός τους δόλος «ήταν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους της επιχείρησης ώστε αυτή να έχει πρόβλημα».

  Ο εισαγγελέας επίσης απέδωσε ευθύνες και στην αστυνομία, κάνοντας λόγο «έλλειψη σχεδιασμού» ώστε να αποτραπεί η επίθεση, από τη στιγμή μάλιστα που όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν «κλιμακούμενες αντιδράσεις».

  «Η έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε στη σύλληψη του σχεδίου των Σκουριών», σημείωσε.

  1. Η «μεγάλη δίκη των Σκουριών» αναμενόταν μαραθώνια με περισσότερους από 70 μάρτυρες κατηγορίας και άλλους τόσους σχεδόν υπεράσπισης, εξελίχθηκε όμως σε ένα «δικαστικό νάνο». Όμως, τελικά μόνο ένας – δυο αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να στηρίξουν το σαθρό κατηγορητήριο που συνέταξε η υπηρεσία τους, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία όπως φάνηκε στο δικαστήριο.

  Όπως έγραφε χθες ο συντάκτης της «Εφ.Συν.», Νίκος Φωτόπουλος, οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας μετατράπηκαν κατά την εξέταση τους σε υπεράσπισης, όπως οι εργολάβοι τα μηχανήματα των οποίων καταστράφηκαν από την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας χρυσού και απέκλεισαν οι δράστες να βρισκόταν μεταξύ των κατηγορουμένων. Ή ακόμη και οι σεκιουριτάδες της εταιρείας που αδυνατούσαν να αναγνωρίσουν σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας κάποιον δράστη από τους 21 που κάθονταν στο εδώλιο.

  * Στην επόμενη δικάσιμο την ερχόμενη Δευτέρα η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

  Πηγή efsyn.gr