Δήμος Νέας ΠροποντίδαςΧαλκιδική

Στη Νέα Τρίγλια ο Μητροπολίτης Προύσας κ.κ. Ελπιδοφόρος

Επιμνημόσυνη δέηση την ημέρα της ονομαστικής εορτής του αειμνήστου καπετάνιου Φίλιππου Καβουνίδη τίμησαν οι Τριγλιανοί από όλα τα μέρη της Ελλάδος και όχι μόνο στην κατάμεστη εκκλησία της ΠΑΝΤΟΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ στη Ν. Τρίγλια χοροστατώντας του Μητροπολίτη Προύσας κ.κ Ελπιδοφόρου.

Μμετά από τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και μια σεμνή τελετή στο χώρο της προτομής του αειμνήστου.

Ποιος ήταν ο Φίλιππος Ευστρατίου Καβουνίδης

Γεννήθηκε το 1875 στην Τρίγλια Βιθυνίας. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καλαφάτη, τη μικρότερη αδερφή του Αγίου Χρυσόστομου Μητροπολίτη Σμύρνης και απέκτησε μαζί της 6 παιδιά. Ασχολήθηκε µε το εμπόριο αλλά και τη ναυτιλία όπου διέπρεψε.

Το 1914 οι Νεότουρκοι επειδή αντιλήφθηκαν τη βοήθεια που παρείχε στην Ελλάδα στέλνοντας κρυφά επίστρατους για ν’ αποφύγουν την τουρκική θητεία, τον καταδίκασαν σε θάνατο. Η προσφορά του προς τους συγχωριανούς του υπήρξε τεράστια.

Όταν οι Τριγλιανοί γύρισαν το 1918 από την εξορία τους στην Προύσα και βρήκαν την κωμόπολη κατεστραμμένη, δέχθηκαν την υλική βοήθεια του Καβουνίδη και του Σάπαρη.

Το 1922 προσέφερε τα πλοία του για να μεταφέρει τους καταδιωκόμενους συμπατριώτες του στην Ελλάδα. Με κίνδυνο να συλληφθεί, πέρασε εκείνες τις δύσκολες ώρες του διωγμού, από τις εκκλησίες της γενέτειρας του και πήρε μαζί του τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, της Αγίας Επίσκεψης, τα Ευαγγέλια, τους Σταυρούς, τα αργυρά σκευή, τα άμφια και τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής που εκείνος είχε δωρίσει το 1918 στη Τρίγλια.

Στην Ελλάδα ο Φίλιππος Καβουνίδης είχε επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τον Πειραιά επισκεπτόμενος τακτικότατα την Ραφήνα όπου έκτισε και σπίτι. Ο καπετάν Φίλιππος, όπως τον έλεγαν οι Τριγλιανοί, πέθανε το 1940 και ετάφη στη Ραφήνα, σε μέρος που εκείνος επέλεξε, στο λόφο της Παναγίτσας. (πηγή: kirkinews.gr)

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης, ὑπέρτιμος καὶ ἔξαρχος Βιθυνίας, κ. Ἐλπιδοφόρος (Λαμπρυνιάδης) ἐγεννήθη τό ἔτος 1967 ἐν Μακροχωρίῳ Κωνσταντινουπόλεως. (πηγή: ec-patr.org)

Αύριο ο Μητροπολίτης θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Νέα Μουδανιά.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ.

Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close