Αναπτύσσοντας ένα ανανεωμένο δίκτυο μονοπατιών, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής αποσκοπεί στην προώθηση του πεζοπορικού και περιπατητικού τουρισμού σε νέες αγορές.

Στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού του ΤΟΧ, σύμφωνα με τον διευθυντή, Γιώργο Μπουρτζά, ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα από το Τμήμα Δασοκομίας του ΑΠΘ η μελέτη όλων περιπατητικών διαδρομών στη Χαλκιδική, με χορηγία της εταιρείας WATT+VOLT.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία κόστισε 40.000 ευρώ, αποφασίστηκε να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η υλοποίηση των τριών πρώτων περιπατητικών διαδρομών. Στο σύνολό τους, τα μονοπάτια είναι 25, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ένα μονοπάτι 50 χλμ στη βάση του οποίου θα πιστοποιηθούν τα υπόλοιπα.

«Πριν από έναν μήνα μάς παραδόθηκε η μελέτη όλων περιπατητικών διαδρομών. Επιλέγουμε να ξεκινήσουμε με τα πρώτα τρία μονοπάτια ώστε την επομένη καλοκαιρινή περίοδο να βρίσκονται σε χρήση από τους λάτρεις της πεζοπορίας, όπως προβλέπει και η πρόσφατη ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους», ανέφερε ο κ. Μπουρτζάς.

Τα συνεργεία που θα αναλάβουν τις απαραίτητες εργασίες ξεκινούν δουλειά στις αρχές της Άνοιξης, ώστε να διατεθούν προς πεζοπορία τα τρία μονοπάτια στους τουρίστες, ενώ το επόμενο βήμα του Οργανισμού θα είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, ενισχύοντας και τον ποδηλατικό τουρισμό στην περιοχή.

Τα τρία μονοπάτια είναι τα παρακάτω:

ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ – ΚΑΠΡΟΣ – ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ

Η αρχή της διαδρομής βρίσκεται στο φυσικό λιμάνι του Πόρτο Κουφό. Ακολουθεί αγροτικά μονοπάτια και καταλήγει στον Κάπρο, το νοτιότερο σημείο της χερσονήσου. Από εκεί η θέα είναι κάτι το ξεχωριστό, ενώ με καθαρό καιρό φαίνονται στα νοτιοδυτικά οι Σποράδες.

Η διάρκεια διαδρομής των 4 χλμ είναι 1 ώρα και 20 λεπτά, με επίπεδο δυσκολίας εύκολο προς μέτριο.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ – ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ – ΛΙΜΝΗ ΜΑΥΡΟΜΠΑΡΑ

– Πορεία προς ένα πλάτωμα με υπέροχη θέα
– Δυσκολία: εύκολη
– Απόσταση: 3,2 χιλιόμετρα

Αρχίζει από τον δρόμο του Πολύχρονου προς το Κασσανδρινό και ανεβαίνει δυτικά στη λιμνούλα με τις σπάνιες νεροχελώνες (Μαυρόμπαρα).

Με μικρή παράκαμψη μπορεί να δει ο περιπατητής το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Προκοπίου.

Πρόκειται για μια εύκολη κυκλική διαδρομή, με διάρκεια περίπου μια ώρα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Πρόκειται για τον Αριστοτελικό Περίπατο, ο οποίος ξεκινά από το προστατευμένο (από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000), Άλσος του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά Σιδηροκαύσια (του σημερινού οικισμού των Σταγείρων) και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα (της Ολυμπιάδας), τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη.

Επίπεδο δυσκολίας: Μέτριο προς δύσκολο

Το μήκος της εκτείνεται στα 32 χιλιόμετρα, τα οποία ακολουθούν τα σκιερά μονοπάτια του Αριστοτελικού Βουνού και εναλλάσσονται ανάμεσα σε πολύ πυκνή βλάστηση και σε ξέφωτα με θέα στο γαλάζιο του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού Κόλπου.

Σημείο εκκίνησης τα Στάγειρα και τερματισμός τα Αρχαία Στάγειρα.

Απόσταση 14 χιλιόμετρα και είναι διάρκειας 3 ώρες και 20 λεπτά.

«Στη Χαλκιδική είχαμε ένα δίκτυο 20 μονοπατιών, που, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησής τους, παραμένουν για δεκαετίες σε μη χρήση. Πλέον, θα αναζητούμε χορηγούς για τη συντήρησή τους», σημείωσε ο κ. Μπουρτζάς.

Πηγή: http://greenagenda.gr/