Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Δημήτρη Χατζηβρέττα και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, ο κ. Τζιτζικώστας ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών που ολοκληρώθηκαν ήδη και εκείνων που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η συνολική παρέμβαση που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ευρωπαϊκών πόρων, είναι ύψους 17 εκ. ευρώ και από σήμερα είναι σε πλήρη χρήση η νέα πτέρυγα χειρουργείων, διοίκησης, κεντρικής αποστείρωσης και πλυντηρίων του νοσοκομείου. Η παρέμβαση έχει προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 90% και τον επόμενο Μάρτιο οι εργασίες θα ολοκληρωθούν, με την ανακατασκευή της υπάρχουσας πτέρυγας των χειρουργείων, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και την προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

«Επισκέφτηκα σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο χώρο της υγείας. Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η αναβάθμιση των παλιών χειρουργικών αιθουσών και τα νέα χειρουργεία που είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, είναι ουσιαστικά μια σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια με ευρωπαϊκούς πόρους φρόντισε να ολοκληρωθεί έγκαιρα αυτό το σημαντικό έργο, που περιλαμβάνει εκτός από τα έξι καινούργια χειρουργεία, την ανακαίνιση τεσσάρων παλιών χειρουργικών αιθουσών, μονάδα εντατικής θεραπείας 18 κλινών, γραφεία διοίκησης και έναν όροφο βοηθητικό για αποστείρωση και πλυντήρια. Ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε εστιάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στο πώς θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Η υγεία για μας είναι η σημαντικότερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει το κράτος στους πολίτες.

Γι’ αυτό το λόγο ως Περιφέρεια έχουμε προχωρήσει ήδη στην αναβάθμιση 48 κέντρων υγείας και νοσοκομείων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Στόχος μας είναι οι πολίτες να δουν σταδιακά βελτίωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε το σημαντικό αγώνα που κάνουμε για τη διασφάλιση κονδυλίων, προκειμένου να παραδίδουμε στις πόλεις και στα χωριά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, τέτοιες υπερσύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας να φροντίσει το επόμενο διάστημα για τη στελέχωση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα των νέων και ανακαινισμένων χειρουργείων. «Με το υπάρχον προσωπικό από τα δέκα υπερσύγχρονα χειρουργεία θα μπορούν να λειτουργούν μόλις τα μισά. Πρέπει να αντιληφθεί το Υπουργείο ότι εμείς κάναμε τη δουλειά, αναβαθμίσαμε τις υποδομές του ΑΧΕΠΑ και θα πρέπει κι αυτό πλέον να μεριμνήσει για το προσωπικό, που θα τις λειτουργήσει. Θα εντείνουμε την πίεση για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα και να απολαύσουν οι πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η νέα πτέρυγα που ήδη είναι σε χρήση περιλαμβάνει:

  • Στο υπόγειο εγκαταστάσεις κεντρικής αποστείρωσης και πλυντηρίων.
  • Στο ισόγειο γραφεία διοίκησης.
  • Στον όροφο έξι χειρουργεία με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό.

Οι εργασίες εξελίσσονται στην παλαιά πτέρυγα για την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των υφιστάμενων χειρουργείων, αλλά και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναισθησιολογίας έως την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή το Μάρτιο 2019.