«Όσοι παραποίησαν τα πτυχία τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους» αναφέρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και ζητά την αποσύνδεση της πλαστογραφίας από την ποινική δίωξη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι με πλαστά πιστοποιητικά έχουν εντοπιστεί και στον χώρο της Υγείας και έχουν υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την υπόθεση της καθαρίστριας από τον Βόλο η οποία καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για πλαστογραφία του απολυτηρίου δημοτικού. Η Ομοσπονδία ζητεί την αλλαγή του νόμου, και συγκεκριμένα την αποσύνδεση της πλαστογραφίας από την ποινική δίωξη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

«Κατά τον έλεγχο που έγινε, όπως είναι υποχρεωτικό με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία από τις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και των Προνοιακών Μονάδων βρέθηκαν 200 εργαζόμενοι που έφεραν πλαστά δικαιολογητικά πρόσληψης (πτυχία, απολυτήρια, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης κλπ). Τα πτυχία όλων των υπηρετούντων υπαλλήλων διασταυρώθηκαν με τις σχολές που εκδόθηκαν. Όσοι παραποίησαν τα πτυχία τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως οι απολυμένοι λόγω πλαστότητας πιστοποιητικών σχετικών με τον διορισμό τους δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Η Ομοσπονδία, ωστόσο, αναδεικνύει την παράμετρο της εργασίας που προσέφεραν οι απολυμένοι στις υπηρεσίες τους. «Ουδείς αμφισβητεί ότι προσέφεραν τις υπηρεσίες για τις οποίες έλαβαν και το μισθό από το Δημόσιο. Μάλιστα οι 100 εξ αυτών προσκόμισαν επιπλέον πτυχία μετά την πρόσληψή τους ανώτερης κατηγορίας. Ως εκ τούτου δεν κατανοούμε γιατί όλοι όσοι παραποίησαν τα πτυχία τους διώκονται ποινικά για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος αντιμετωπίζοντας ποινές πολυετούς κάθειρξης. Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του νόμου. Διοικητικές κυρώσεις και μάλιστα αυστηρότατες, όχι όμως ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος που σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.