Μόλις 38 λεπτά χρειάστηκαν οι ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για το κείμενο της αποχώρησης της Βρετανίας και την πολιτική διακήρυξη για το μέλλον ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξη του στο χώρο της ειδικής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit είχε στείλει μήνυμα ότι η συμφωνία που συζητείται είναι η καλύτερη δυνατή.

Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το «διαζύγιο» της ΕΕ με τη Βρετανία προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχουν απαλά διαζύγια».

«Η ΕΕ δεν θα αλλάξει τις δομικές της θέσεις και ελπίζω ότι το Βρετανικό κοινοβούλιο που είναι σοφό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία» ήταν το τελικό μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας για το Brexit. «Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει. Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω.

Στις δικές του δηλώσεις ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για πολύ περίπλοκες και δύσκολες διαπραγματεύσεις προσθέτοντας ότι είναι ώρα για όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η συμφωνία είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη και να εδραιωθεί η επόμενη φάση της συνεργασίας» πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ τονίζοντας ότι ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνουν «σύμμαχοι και φίλοι».

Τη σύμφωνη γνώμη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάνοντας λόγο για «μια καλή συμφωνία και για τους δύο».

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι «εύθραυστη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ», δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ανάγκη για επανίδρυση της Ενωσης. Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος και “επιδέχεται βελτίωση”», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια «καλή συμφωνία».

Τι είναι τα δύο κείμενα που εγκρίθηκαν θα συζητηθεί σήμερα

Η πολιτική δήλωση οποία αναφέρει ποιά θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά τον Brexit – ορίζοντας πώς θα λειτουργήσουν ζητήματα σημασίας όπως το εμπόριο και η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συμφωνία αποχώρησης της ΕΕ είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που καθορίζει τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το ΗΒ στην ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας – Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).