Η οικονομική κρίση κι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχει οδηγήσει χιλιάδες γιατρούς στην επιλογή της μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Περίπου 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, τη στιγμή που οι σπουδές του κάθε γιατρού κοστίζουν στο κράτος 85.000 ευρώ.

Αυτό τονίστηκε στον ημερίδα  που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου,υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Η ημερίδα έγινε στο London School of Economics, στο Λονδίνο στις  23 Νοεμβρίου 2018.

Άνεργος ή υπό-απασχολούμενος 1 στους 4 γιατρούς που έμειναν Ελλάδα

Αρκετοί από αυτούς τους γιατρούς αποφάσισαν να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρέπει να επισημανθεί  ότι 1 στους 4 γιατρούς μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υπο-απασχολούμενοι και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας έχουν αποχωρήσει από τη χώρα τη τελευταία δεκαετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών ιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία.

Το brain drain έχει για τη χώρα μας και δυσμενείς οικονομικές προεκτάσεις καθώς η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες στους οποίους χρηματοδότησε τις σπουδές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του  θα έχουν δαπανηθεί  περισσότερα από  85.000 ευρώ ,κατά προσέγγιση.

Σχολιάζοντας το θέμα ,ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε ότι η «μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά της.

Εκτιμούμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια ,για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού- η οποία βλέπουμε ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει-θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους επιστήμονες ώστε το brain drain να γίνει brain gain».

από gazzetta.gr