Ξεκίνησε την Τρίτη (27.11.2018) στην Κριμαία η δίκη των Ουκρανών μελών των τριών πολεμικών πλοίων που καταλήφθηκαν από τους Ρώσους.

Για τον πρώτο από τους 24 Ουκρανούς ναύτες το ρωσικό δικαστήριο στην Κριμαία διέταξε την κράτησή του για δύο μήνες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ναυτικοί κρατούνται από την Κυριακή (25.11.2018) όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τα πλοία τους ανοιχτά της Κριμαίας, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί ναύτες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως έξι ετών, ανέφεραν ερευνητές στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μεταδίδει την προσέλευση των κατηγορουμένων στο δικαστήριο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερόπολη.

“Εκτελούσαμε διαταγές”, δήλωσε ο Ουκρανός ναύτης, Βλαντιμίρ Λίζοφ.

Κριμαία: Το χρονικό της έντασης

Οι ρωσικές συνοριακές δυνάμεις πυροβόλησαν και κατέλαβαν τα τρία ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη ρωσική ενδοχώρα. Τουλάχιστον τρεις Ουκρανοί ναυτικοί τραυματίστηκαν.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα σκάφη του έπλεαν σε κοινά ύδατα, σε μια συνήθη διέλευση στη Θάλασσα του Αζόφ, σύμφωνα με διμερή συνθήκη.

Τη Δευτέρα (26.11.2018), η ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε μερικές παραμεθόριες περιοχές με τον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, να κάνει λόγο για απειλή ρωσικής χερσαίας εισβολής.

Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε διά των όπλων από τη Ρωσία το 2014, ωστόσο, καταδικαστικές αποφάσεις της ρωσικής Δικαιοσύνης είναι πιθανό να διογκώσουν την πρόσφατη κρίση μεταξύ των δύο χωρών, με τη διεθνή κοινότητα να προειδοποιεί με νέες σοβαρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

από newsit.gr