Σκληρή ανακοίνωση – απάντηση στην κα Ιγγλέζη εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής, για όσα η ίδια δήλωσε πριν από λίγο καιρό σχετικά με τους πρόσφυγες που διαμένουν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ξεχάσαμε αυτά που ξέραμε με τις δηλώσεις της κα Ιγγλέζη, της τοπικής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δήλωσε οτι «Η Χαλκιδική δέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, γιατί μας πειράζει το διαφορετικό; Δεν μας πειράζουν οι Σέρβοι, οι Ρώσοι και οι Ολλανδοί αλλά μας πειράζουν οι Αφγανοί;»
Επίσης κατηγόρησε τους Χαλκιδικιώτες γονείς για τις ανησυχίες τους και υπαινίχθηκε ότι κατευθύνονται από άλλες δυνάμεις. Νιώθουμε την αδήριτη ανάγκη να εξηγήσουμε στην κ. Ιγγλέζη το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε και να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση στο μείζον αυτό ζήτημα.
Ανατρέχουμε, λοιπόν, στα σχολικά χρόνια και συγκεκριμένα στο Δημοτικό όταν μας έλεγαν ότι ανόμοια πράγματα δε συγκρίνονται. Πιο συγκεκριμένα, ο οποιασδήποτε εθνικότητας τουρίστας και ο οποιασδήποτε εθνικότητας πρόσφυγας δεν μπορούν να συγκριθούν.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται κατά χιλιάδες τη Χαλκιδική κάθε καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα είναι ταξιδιώτες που έρχονται κατά κύριο λόγο με σκοπό την κάθε είδους ψυχαγωγία και την αναψυχή. Ο πρόσφυγας δεν επιλέγει να εγκαταλείψει τη χώρα του αλλά αναγκάζεται και φεύγει γιατί ζει μέσα στο φόβο και διώκεται σε αυτή.
Μετά από αυτή τη σύντομη ανάλυση δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ανόμοια πράγματα δε συγκρίνονται. Αρχικά με το να εξισώνει τους τουρίστες και τους πρόσφυγες δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι θέλει να μας πει, αλλά καταφέρνει να τους προσβάλει και τους δυο αλλά και τους πολίτες ως ρατσιστές.
Επίσης, Ακούσαμε έναν χλευασμό απέναντι στους γονείς που έχουν τις δικές τους ανησυχίες και θα θέλαμε να προτρέψουμε την κ. Ιγγλέζη, ως εκλεγμένη εκπρόσωπο της Χαλκιδικής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να αφουγκράζεται τις σκέψεις και τις ανησυχίες των πολιτών και όχι να τους χλευάζει στα ραδιόφωνα. Πρέπει να ακουστούν οι τοπικές κοινωνίες, με λογική επίλυσης του προβλήματος, όχι διόγκωσής του, που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί ένα μέτρο σε μια κοινή προσπάθεια με γνώμονα τις διαχρονικές αντιλήψεις που υπάρχουν στον ελληνικό πολιτισμό, περί φιλοξενίας, ανθρωπιάς, κατανόησης.
Αυτό που θα γίνει με βάση το νόμο είναι ότι τα παιδιά των προσφύγων θα μορφωθούν σε επίπεδο αντίστοιχο με τα Ελληνόπουλα με την στήριξη της Ευρωπαϊκής ένωσης. Αντί να μετράει η κ. Ιγγλέζη τις φορές που εμβολιάστηκαν τα παιδιά αυτά και να μπαίνει σε δημόσια αντιπαράθεση με τους πολίτες της Χαλκιδικής, καλό θα ήταν να μπει η ίδια και οι συνάδελφοί της σε διαδικασία διαλόγου, με την ελπίδα ότι μπορεί ακόμα να το κάνει, με την τοπική κοινωνία. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί μέσα στην κοινωνία άλλης μορφής εντάσεις και άλλης μορφής προβλήματα. Τέλος, κηρύγματα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ακρότητας είναι μακριά και πέρα από την αντίληψη, την κοσμοθεωρία και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Ένα ζήτημα είναι η καταδίκη αυτών των συμπεριφορών κι ένα άλλο είναι η υποχρέωση της Κυβέρνησης να είναι στοιχειωδώς αποτελεσματική.
ΥΓ: Το μόνο για το οποίο «χαιρόμαστε» είναι ότι, παρά την άστοχη χρήση της, ακούσαμε από το στόμα της κ Ιγγλέζη τη λέξη «τουρισμός». Από το 2015 το περιμέναμε. Σιγά σιγά ελπίζουμε ότι θα την εντάξει στο λεξιλόγιο της αν και ίσως τότε να είναι αργα.